Sokan a világ egyik legszebb városaként tartják számon, most azonban történelmi válsággal áll szemben: Fokváros lehet a világ első nagyvárosa, ahol elfogyhat a víz. A Dél-afrikai Köztársaság törvényhozási fővárosában ugyanis február 1. után minden háztartás mindössze ötven liter vizet használhat naponta.

A korábbi rendelet szerint április 21-én zárták volna el a csapokat, azonban ezt kénytelenek voltak előrébb hozni, így jelenleg úgy tűnik,

április 12-re már nem fog víz folyni a fokvárosi csapokból.

Fokvárosban száz éve nem tapasztaltak hasonlóan súlyos szárazságot, szakértők szerint a vízhiányhoz egyrészt az éghajlatváltozás, másrészt a város népességének gyors emelkedése vezetett.

A városban már nevet is adtak április 12-nek, ez lett az úgynevezett nulladik nap (Day Zero). A turisták körében is népszerű dél-afrikai város lakóinak élete pedig az ominózus napig nagyjából egy dolog köré épül majd: matekozás a rendelkezésre álló vízzel.

A fokvárosiak már most is új megoldásokat alkalmaznak, hogy elegendő vizet biztosítanak a napi teendőikhez. A fürdéshez használt vizet újrahasznosítják, hogy ezzel öblítsék le a vécét, illetve a felsőbb utasítások szerint maximum 90 másodpercig fürödhetnek.

Egy helyi lakos a CNN-nek azt mondta:

a zsíros haj a társadalmi felelősségvállalás jelképévé vált.

A város polgármestere, Patricia De Lille arról számolt be, hogy a drámai szárazság és a kialakult válság ellenére a helyi lakosok vízfogyasztásán nem látszott meg a jelentős csökkenés. Jelenleg is 86 millió literrel több vizet használnak, mint a kitűzött cél.

People collect drinking water from pipes fed by an underground spring, in St. James, about 25km from the city centre, on January 19, 2018, in Cape Town. 
Cape Town will next month slash its individual daily water consumption limit by 40 percent to 50 litres, the mayor said on January 18, as the city battles its worst drought in a century. / AFP PHOTO / RODGER BOSCHAFP PHOTO / RODGER BOSCH

A polgármester közleményében jelezte, hogy hihetetlennek tartja, hogy az emberek többsége nem törődik a kialakult helyzettel, ezért ezek után már nem csak kérni, hanem kötelezni fogják őket arra, hogy ne pazarolják a vizet.

Ezért hozták meg a rendeletet, amely szerint a lakók február 1-jétől kezdve már fejenként csak napi ötven liter vizet használhatnak. Ez első hallásra nem tűnik kevésnek, de ha megnézzük, mire elég mindez, már látható, hogy csak az alapvető teendőkhöz. Napi ötven liter víz például így használható fel:

  • mosás és mosogatás (18 liter),
  • egy másfél perces fürdés (15 liter),
  • egy WC-öblítés (9 liter),
  • napi higénia (3 liter),
  • főzés (2 liter),
  • ivóvíz (2 liter),
  • háziállatok itatása (1 liter).

A helyiek így különböző kreatív megoldásokhoz folyamodnak: akad olyan is, aki a krumpli főzése után megmaradt vízzel mossa ki a ruháit. Az újrahasznosítás miatt ráadásul már szinte semmit nem lehet kapni a boltokban, ami víz tárolására alkalmas, az emberek felvásároltak minden vödröt és nagyobb tárolóedényt.

Valószínűleg semmi nem illusztrálja jobban, mekkora a baj, mint az alábbi twitteres videó, ami Fokváros legnagyobb gátjánál, a Theewaterskloofnál készült. A felvételen látszik, hogy a hatalmas tározó szinte teljesen üres.

A helyiek szerint a jelenlegi helyzetben aki csak tud, az inkább elmegy a városból.

Az egyezség az, hogy aki teheti, elhagyja a várost, hogy így segítsen a terhek csökkentésében

– számolt be egy fokvárosi lakos.

Mohammed Allie egyike azoknak, akik jelenleg mindent megtesznek azért, hogy minél kevesebb vízzel is boldogulhassanak. A férfi a BBC-nek számolt be arról, hogy felesége már nem is használja a zuhanykabint, helyette inkább forral 1,5 liter vizet, majd ehhez ad még 1 liter csapvizet.

A rendkívüli helyzetről a WWF közzétett egy nyilatkozatot, amelyben igyekeznek választ adni a fokvárosiak minden kérdésére. A szervezet közölte, hogy miután a csapokat elzárják –  előreláthatóan április 12-én –, előre nem lehet tudni, mikor nyitják meg őket újból, de akár hónapokig is eltarthat.

A Day Zero leírása már-már apokaliptikusan hangzik: ezen a napon az egész városban harmadik szintű szükségállapotot hirdetnek majd, a rendszerben nem lesz elegendő víz, ezért el kell zárniuk a csapokat. A lakosság pedig 200 elosztási ponton veheti majd át a fejenként 25 liter vizet.

Ráadásul ha idén is ugyanannyi eső esik majd, mint tavaly, akkor augusztusig nem valószínű, hogy változni fog a helyzet. A WWF szerint fel kell készülni arra, hogy legalább három hónapig nagyon kevés víz áll majd a lakosság rendelkezésére, ez az állapot pedig akár fél évig is eltarthat. Minden attól függ, mennyi eső esik majd a következő hónapokban.

Ebben az időszakban a cégek és az iskolák kénytelenek lesznek bezárni, hacsak nem tudják maguk megoldani a vízellátást például egy kút vagy esővíztartály segítségével. Mivel tanítás nem lesz, a gyerekeknek otthon kell maradni, így sok szülő is erre kényszerül majd.

Fokvárosban a víz lett az új arany.

Kovács Márta

Kiemelt kép: Europress/AFP/Rodger Bosch