Szinte minden iparágban a munkaerőigény csökkenését hozza a mesterséges intelligencia terjedése, de ez főként a monoton munkát végzőket fogja érinteni – a gépekkel nem helyettesíthető emberi kreativitás fokozottan felértékelődik a közeljövőben.

Egyre több iparágban terjed a mesterséges intelligencia használata, ami alapjaiban változtatja meg a munkaerőpiaci viszonyokat – áll egy a Forbes hasábjain megjelent vélemény-publicisztikában. Anna Powers szerint a közeljövőben a mesterséges intelligencia és automatizáció terjedésének hatására drámaian lecsökken az egyes iparágak munkaerő-igénye, ugyanakkor fokozott piaci igény mutatkozik majd a kreatív, gépekkel nem helyettesíthető munkaerőre.

Kétségkívül mostanra mindannyian találkoztunk a mesterséges intelligencia valamilyen formájával, akár tudunk erről, akár nem. Legyen szó online vásárlásról, “önnek ajánlott” termékek megtekintéséről, a Facebookon felugró hirdetésekről, vagy bankautomata használatáról, a mesterséges intelligencia kezdeményeivel találkozhatunk. Más iparágak – kezdve az egészségügytől és fitnessztől a médiáig, akár párkereső alkalmazásokig – a mesterséges intelligencia bizonyos korlátozott formáját kezdi alkalmazni, hogy optimalizálja, automatizálja a folyamatokat – írta.

A szerző szerint, bár a mesterséges intelligencia csak most kezd széleskörűen ismertté válni, valójából már a ’90-es évek óta folyamatban van a terjedése, és a közeljövőben ez alapjaiban változtatja meg a különböző iparágak munkaerőigényét. Minden olyan munkakörben, amiben gépek használatával ki lehet váltani az emberi munkaerőt, ez meg fog történni. Ugyanakkor nagy mértékben felértékelődik majd a gépekre le nem cserélhető, kreatív emberi munka.

Powers azt írja, az AI terjedése az emberi képzelőerő felértékelődését hozza; az ember el tud képzelni és meg tud teremteni eddig soha nem látott dolgokat, de ez olyan adottság, amit egy program nem tud leképezni. Ahogy Walt Disney mondta; “Ha megálmodod, megteheted.” Az AI erre nem képes, bár a matematikailag leképezhető tevékenységeket extrém hatékonysággal végzi; a mesterséges intelligencia korszakában az emberi kreativitás minden eddiginél jobban felértékelődik.

http://www.hidfo.ru/2018/01/atveheti-e-az-ember-helyet-a-mesterseges-intelligencia/