2017.12.06.
20:21

Írta: lowoa

Netanjahu: hálásak vagyunk az amerikai elnöknek

Donald Trump amerikai elnök hivatalosan elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosaként. Az izraeli miniszterelnök videoüzenetben arra kéri a világ országait, hogy kövessék ezt a példát.

Donald Trump amerikai elnök a nap folyamán közölte, hogy elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, és ennek megfelelően Tel Avivból Jeruzsálembe költöztetik az amerikai nagykövetséget. Benjámín Netanjáhú izraeli miniszterelnök arra kéri a világ országait, hogy kövessék az Egyesült Államok politikáját és ismerjék el Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, illetve költöztessék oda nagykövetségeiket.

“Hálásak vagyunk az amerikai elnöknek a bátor kiállásért és a helyes döntésért, hogy elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, és az amerikai nagykövetség várható költöztetéséért” – mondta Netanjahu egy az amerikai közlemény után megjelent videoüzenetben.

Az izraeli miniszterelnök ígéretet tett arra, hogy “fenntartja a jeruzsálemi szent helyekre vonatkozó status quot és tiszteleben tartja a zsidók, keresztények és muszlimok jogait”.

Az amerikai elnök már korábban is kijelentette, hogy Izraelnek joga van határozni saját fővárosáról. Donald Trump szerint Jeruzsálem elismerése nem árt az izraeliek és palesztinok közti békefolyamatnak.

A döntés ellen mostanra több muszlim ország vezetője is kifejezte tiltakozását. Abdel Fattah el-Szíszi egyiptomi elnök, Recep Tayyip Erdogan török elnök és Emmanuel Macron francia elnök a közösségi médiában tiltakozott az amerikai elnök közleménye miatt.

Trump Jeruzsálem fővárosként elismerésével egy kampányígéretét tartja be, ebben a kérdésben ugyanis már a 2016-os elnökválasztási kampány során egyértelművé tette álláspontját.

Az izraeli parlament 1950 óta Nyugat-Jeruzsálemben ülésezik, annak ellenére, hogy 1947-ben az ENSZ egy tervezete különleges nemzetközi státuszt akart biztosítani a városnak. Jeruzsálemet 1980-ban nyilvánították Izrael fővárosává, de ezt a státuszt azóta egyetlen ország sem ismerte el.

http://www.hidfo.ru/2017/12/netanjahu-halasak-vagyunk-az-amerikai-elnoknek/



A
muszlim országok közösen lépnek fel Jeruzsálem elismerése ellen

Törökország és Franciaország megállapodott abban, hogy rá kell bírni Donald Trumpot az izraeli főváros elismerésével kapcsolatos döntés megváltoztatására. Halva született ötletnek tűnik, viszont a francia elnök ismét kritikák kereszttüzébe kerülhet emiatt.

Emmanuel Macron francia elnök telefonos megbeszélést tartott Recep Tayyip Erdogan török államfővel, melynek során az amerikai elnök nemrég közölt döntését vitatták.

Donald Trump a napokban bejelentette, hogy elismerni Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, és a közeljövőben megkezdik az amerikai nagykövetség átköltöztetését Tel Avivból. A döntés általános felháborodást vont magával a nemzetközi politikában; sokan attól tartanak, hogy ez tovább fűtheti a közel-keleti konfliktusokat. A török NTV beszámolója szerint Macron és Erdogan a szombati telefonbeszélgetés során megállapodott, hogy közös erővel próbálják rábírni Donald Trumpot arra; változtassa meg álláspontját ebben a kérdésben.

Erdogan a nap folyamán Azerbajdzsán, Kazahsztán, és Libanon vezetőivel is egyeztetett Jeruzsálem elismerésével kapcsolatban. Elmondása szerint az Egyesült Államoknak ez a lépése aláássa az ENSZ tekintélyét, mert az USA az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagja, de ismét annak megkerülésével hoz meg egy ilyen horderejű döntést.

“Ez a döntés hatalmas csapás az ENSZ Biztonsági Tanácsára nézve, melynek az Egyesült Államok szintén tagja. Nem bízhatunk meg az ENSZ-ben, ha még a Biztonsági Tanács állandó tagjai sem tisztelik” – mondta.

Franciaország részéről szintén furcsa ez a lépés. A közelmúltban számos zsidó szervezet vádolta azzal a francia kormányt, hogy megpróbálja eltussolni az országban zajló zsidógyilkosságokat. Ezek után a francia elnök ismét kritikák kereszttüzébe kerülhet amiatt, hogy nem ismeri el Izrael fővárosát.

Franciaországban már a nagy bevándorlási hullám előtt, 2010-ben is több mint 6 millió muszlim élt, többségük szunnita kötődésű. A 2015-ös nagy migrációs hullámot követően Franciaországban sokszorosára nőtt az antiszemita indíttatású erőszakos bűncselekmények száma.

http://www.hidfo.ru/2017/12/a-muszlim-orszagok-kozosen-lepnek-fel-jeruzsalem-elismerese-ellen/

komment

süti beállítások módosítása