2017.09.28.
18:52

Írta: lowoa

Katalónia az Európai Bizottsághoz fordul demokráciáért

Katalónia az Európai Bizottsághoz és az Európai Parlamenthez fordul, hogy szólaljanak fel a civil szervezetek, újságírók és közéleti személyiségek zaklatása ellen, amivel a spanyol hatóságok a függetlenségi referendumot próbálják megakadályozni.

Raul Romeva katalán külügyminiszter az Európai Bizottságtól és az Európai Parlamenttől vár politikai támogatást a demokratikus alapjogok korlátozásával szemben. A spanyol hatóságok karhatalmi erővel próbálják megakadályozni a függetlenségi referendum megtartását, miközben Katalónia lakosságának többsége az elszakadást támogatja.

Romeva egy brüsszeli sajtótájékoztató során beszélt a spanyol hatóságok “brutális fellépéséről”, a sajtószabadság korlátozásáról, több mint nyolcszáz polgármester büntetőeljárás alá vonásáról, és a civil szervezetek, újságírók, közéleti személyiségek elleni hatósági zaklatásról. Elmondása szerint a spanyol kormány a demokráciát korlátozza azzal, hogy nem engedi megtartani a függetlenségi referendumot.

“Ami ma Spanyolországban történik, az a demokratikus jogok korlátozása, a demokratikus intézmények felbontása. Ezért fordulunk az uniós hivatalokhoz, különösen az Európai Bizottsághoz és az Európai Parlamenthez, hogy álljanak ki azon értékekért, melyekre az Európai Unió épült” – mondta.

A vég kezdete, ha népszavazás van


A katalán politikus szerint Spanyolországban napról napra mindinkább erodálódik a demokrácia, és az uniós hivatalok be kell lássák, hogy európai állampolgárok jogai sérülnek, emiatt az EU számára lényeges kérdés a katalán referendum ügye.

Barcelona polgármestere, Ada Colau eközben arra kérte az Európai Bizottságot, hogy közvetítőként járjon el a katalán és spanyol hatóságok közt kibontakozó konfliktus rendezésében. A polgármester szintén azt hangsúlyozta, hogy a demokratikus döntéshozatal korlátozása miatt ez már nem spanyol belügy, hanem azok az európai alapértékek sérülnek, amiért az Európai Unió ki kellene álljon.

http://www.hidfo.ru/2017/09/katalonia-az-europai-bizottsaghoz-fordul-demokraciaert/



Letartóztathatják a katalán elnököt a népszavazás miatt

A Spanyolországban a katalán függetlenségi referendum miatt kibontakozó alkotmányos válság közepette a legfőbb ügyész bejelentette, hogy a szavazás miatt letartóztathatják Katalónia elnökét.

Jose Manuel Maza főügyész hétfői nyilatkozatában azt mondta, nem tartja kizártnak annak lehetőségét, hogy letartóztassák Carles Puigdemont katalán elnököt a régióban szervezett függetlenségi referendum miatt.

A spanyol ügyész már korábban is figyelmeztette a referendum előkészületeiben résztvevő katalán tisztviselőket, hogy a függetlenedés ügyének támogatását hatalommal való visszaélésként és közvagyon hűtlen kezeléseként fogják értelmezni a spanyol hatóságok.

“Máig nyitott annak lehetősége, hogy Puigdemontra letartóztatási parancsot adjanak ki sikkasztás okán” – mondta az Onda Cero rádiónak nyilatkozva.

A spanyol ügyész azonban hozzátette, hogy nem lenne értelme Puigdemont azonnali letartóztatásának, a karhatalmi erők egyelőre más úton próbálják megakadályozni a népszavazást.

Katalóniában szavazóurnákat foglal le a rendőrség


Katalóniában a helyzet a múlt héten kezdett válságba fordulni, miután a spanyol hatóságok elkezdték lefoglalni a függetlenségi népszavazásra készült szórólapokat, kampányanyagokat, illetve a szavazóurnákat, ezáltal egyértelművé vált, hogy akár erő alkalmazásával is megakadályozzák a népszavazást. Az erőszakos hatósági fellépés hatására tömeges tüntetések kezdődtek Katalóniában.

A katalán parlament szeptember 6-án hagyta jóvá a referendum kiírását, amit október 1-én tartanak. A spanyol hatóságok alkotmányellenesnek nyilvánították a népszavazást.

http://www.hidfo.ru/2017/09/letartoztathatjak-a-katalan-elnokot-a-nepszavazas-miatt/



Hatmillió szavazócédulát foglaltak le a spanyol hatóságok

Az alkotmánybíróság döntése szerint illegális megtartani a népszavazást.

A spanyol hatóságok csütörtökön 100 szavazóurnát és 6 millió, a függetlenségi referendumra előkészített szavazócédulát foglaltak le.

A hatósági közlemény szerint a szavazólapokat egy Barcelona melletti településen találták. A múlt hét folyamán 10 millió szavazócédulát foglaltak le, miközben Katalónia lakossága 7,5 millió fő, beleértve a szavazásra nem jogosultakat is.

Katalónia legfelsőbb bírósága szintén arra kérte a helyi karhatalmi erőket, hogy akadályozzák meg a szavazókörletek megnyitását. Joaquim Forn katalán belügyminiszter a nap folyamán azt mondta, a helyi hatóságok nem fognak szembeszegülni a referendum megtartását tiltó bírósági döntésekkel.

Forn elmondása szerint jelenleg zajlik annak megtárgyalása, hogy a katalán rendőrség hogyan reagáljon a kialakult helyzetre. Az illetékes hatóságok csütörtökön tartottak egy találkozót, hogy összehangolt választ adjanak a most vasárnapra kiírt referendum kapcsán.

Korábban a spanyol szövetségi kormány az alkotmánybíróság elé vitte a népszavazás ügyét, miután a katalán parlament döntött a szavazás kiírásáról. Az alkotmánybíróság vizsgálat alá vette, erre az időre pedig felfüggesztette a népszavazás kiírásáról rendelkező törvényt, illegálissá nyilvánítva minden, a szavazással kapcsolatos előkészületet.

http://www.hidfo.ru/2017/09/hatmillio-szavazocedulat-foglaltak-le-a-spanyol-hatosagok/



Százezres tüntetés Barcelonában a függetlenségi referendum betiltása miatt

Közel százezer ember gyűlt össze Barcelona központjában egy tömegdemonstrációra – a résztvevők követelik, hogy a lakosság demokratikus úton dönthessen az ország jövőjéről.

A szervezők szerint megközelítőleg százezer fő gyűlt össze Barcelona központjában egy tüntetésre, hogy tiltakozzanak a függetlenségi referendum betiltása ellen. A megmozduláson rengeteg “igen” feliratú zászlót látni, utalva a betiltott referendum kérdésére, miszerint el akarnak-e szakadni Spanyolországtól.

A rendőrség nagy erőkkel biztosítja a kezdődő tömegdemonstrációkat. Egy regionális szövetkezet közleménye szerint Barcelona, Girona és Tarragona területén a gazdák több mint 2150 traktorral vonultak fel, szintén a referendum megtartását követelve.

Katalónia parlamentje október 1-re tűze ki a népszavazást, amit később a madridi alkotmánybíróság alkotmányellenessé nyilvánított. A közvélemény-kutatások szerint a katalán lakosság fele támogatja a régió Spanyolországtól elszakadását – ennek pontos aránya kutatásonként változik, esetenként a függetlenség-pártiakat vagy az ellenzőket többségbe helyezve.

Ugyanakkor az megérdőjelezhetetlen, hogy a lakosság 80%-a támogatja a népszavazás megtartását. Annak kapcsán szintén megoszlanak a vélemények, hogy a szavazást csak Madrid jóváhagyásával, vagy akár anélkül is meg kell-e tartani.

Tegnap a spanyol hatóságok lezárták Katalónia légterét a helikopterek, kis méretű repülőgépek, drónok számára, hogy ezzel megakadályozzák a tüntetésekről látványos légi fotók készítését.

http://www.hidfo.ru/2017/09/szazezres-tuntetes-barcelonaban-a-fuggetlensegi-referendum-betiltasa-miatt/


Gumibottal verik szét a választópolgárokat egy uniós tagállamban

Néhány napba sűrítve minden lezajlott Katalóniában, amit az Európai Unió ma képvisel. Egy olyan Európában, ahol a nemzetállam szó káromkodássá vált, egyértelmű, hogy az EU melyik oldalra áll, ha egy nemzet saját országot szeretne.

Az Európai Bizottság elnöke támogatásáról biztosította a spanyol hatóságokat, akik épp most verik szét gumibottal a választópolgárokat Katalóniában. A demokratikus Európa oltárára folyik a vér, és a vég kezdete, ha népszavazás van. Brutális felvételek Katalóniából:

Vasárnap délutánra az eddiginél is kaotikusabb lett a helyzet Katalóniában. A spanyol kormány szerint a szavazókörök többsége nem nyitott ki. A katalán kormány szerint viszont a szavazókörök többsége nyitva van, de ez nem is számít igazán, mert bárki bármelyik szavazókörben leadhatja szavazatát. Annak ellenére, hogy a spanyol rendőrség a szombati nap folyamán működésképtelenné tette a választás lebonyolításához szükséges szoftvert, vasárnap reggelre mégis eljutott minden szavazókörbe a szavazásra jogosultak jegyzéke.Az interneten közzétett videókon az látszik, hogy minden szavazókör bejáratánál civilek népes csapata álldogál, vagy éppen üldögél békésen. Megérkezik a rohamrendőrök nem túl nagy csapata, felszólítják őket, akik különböző jelszavak skandálásával válaszolnak, és nem mozdulnak. Erre a rohamrendőrök megpróbálják átvágni magukat a tömegen. Egyes felvételeken nem valami nagy elánnal, csak úgy tessék-lássék. Más videókon viszont meglepő brutalitással: ütnek és rúgnak is, sőt nőket a hajuknál fogva rángatnak.

Gumilövedékkel lőtték is a tüntetőket és már legalább 337 sérült van. A katalán kormány szóvivője arra biztat mindenkit, hogy tegyen feljelentést, ha sérülést okoztak neki a rendőrök. A katalán választásokat két évvel ezelőtt a Junts pel Sí (Együtt az igenért) pártszövetség nyerte meg, amely kifejezetten Katalónia függetlenségének kivívására jött létre. Nincs más választásuk, mint betartani legfontosabb választási ígéretüket: mindenáron megtartani a népszavazást.

Sokak szerint a spanyol kormánynak meg kellett volna engednie, mert olyan sok vesztenivalójuk nem is lett volna. Katalónia lakosságának nagyobbik része nem ragaszkodik a függetlenséghez, a minél szélesebb körű autonómiával is megelégedne. Ha a madridi kormány hagyta volna a népszavazás megtartását, könnyen lehet, hogy a „nem” szavazatok lettek volna többségben, ami a katalán kormány bukását is előidézhette volna. A spanyol kormány azonban arra hivatkozott, hogy a referendum alkotmányellenes, és bármilyen módon meg fogja akadályozni. A kemény nyilatkozatok után nagy presztízsveszteség lett volna meghátrálni.

A kaotikus viszonyok között zajló népszavazás eredménye nem valószínű, hogy bármilyen támpontot tud majd adni a jövőre nézve. Most a világ - de legfőképpen az eddig passzív, vagy nem túl lelkes katalánok - azt látja, hogy békés állampolgárokkal szemben lépnek fel erőszakosan a rohamrendőrök. A katalán kormány máris Franco tábornok diktatúrájához hasonlítja a mostani madridi kormány eljárását.
Ha a katalán nemzeti büszkeség egyik fontos szimbóluma, az FC Barcelona idegenben játszott volna ezen a vasárnapon, akkor nem kerül hirtelen a politikai események kellős közepébe. De úgy jött ki a lépés, hogy vasárnap délután 16 óra 15 percre tervezték a Las Palmas és a Barcelona közötti meccset a 99354 férőhelyes Camp Nou stadionban. A kanári-szigeteki Las Palmas kezdte a provokációt, amikor bejelentette, hogy spanyol zászlót varratnak mezükre, így fognak pályára lépni. Erre a Barcelona vezérkara lemondta a szokásos közös ebédet. A Barcelona szurkolóinak kemény magja pedig kilátásba helyezte, hogy beözönlenek a pályára, és letépik a spanyol zászlókat a Las Palmas játékosairól. A Barcelona vezetése azt kérte a spanyol labdarúgó-szövetségtől, hogy halasszák el a mérkőzést. A szövetség nem látott erre okot, sőt pontlevonással fenyegette a Barcelonát, ha nem áll ki most a Las Palmas ellen. Kikérték a rendőrség véleményét, hogy tudja-e megfelelően biztosítani a rendet a stadionban. Ők - némileg cinikusan - azt válaszolták, hogy igen. Így zárt kapus lett a meccs. A stadion környékén több tízezrek vannak. Senki nem tudja, mit hoz még az este.

 

 

 

 

 

 


MTI

komment

süti beállítások módosítása