Maláriafertőzésben meghalt egy négyéves kislány Olaszországban. Anélkül kapta el a fertőzést, hogy valaha is trópusi területre vitték volna szülei. Az orvosok szerint nagyon “rejtélyes” az eset, soha nem láttak még ehhez hasonlót.

A négy éves Sofia Zago vasárnap éjjel hunyt el, miután szülei szombaton csillapíthatatlan láz miatt kórházba vitték. Az orvosok szerint “rejtélyes” az eset, mert Olaszországban eddigi tudomásuk szerint nem volt jelen a malária, se a betegséget emberről emberre terjesztő Anopheles szúnyog nem él Olaszországban – áll az il Giornale olasz lap beszámolójában.


A kislány vasárnap éjjel hunyt el.

A kislány esetében Trentó (Észak-Olaszország) kórházában diagnosztizálták a maláriát, amikor szüleivel Bibione területén nyaraltak. Dr Claudio Paternoster, a trentói Szent Klára Kórház fertőző betegségekkel foglalkozó szakértője a lapnak nyilatkozva azt mondta, 30 éves praktizálása során soha nem látott még olyat, hogy Trentó környékén bárki maláriát kapott volna el.

A BBC máris előállt egy magyarázattal, miszerint a fertőzést valaki repülőgépen hozhatta be.

Az Európai Unió hivatalos adatai szerint 2014-ben 170 ezer, 2015-ben 153 ezer, 2016-ban pedig 180 ezer migráns érkezett Európába az úgynevezett közép-mediterrán migrációs útvonalon, a Földközi-tengeren át.

A migránsokat nemzetközi NGO-k vették fel a líbiai partok mentén, majd minden különösebb orvosi ellenőrzés nélkül áthozták őket Olaszországba, ahol szabadon mozoghatnak. Ismert tény, hogy a hajóúton (“lélekvesztőkön”) néha sokan meghalnak, de a közvélemény nem szokott foglalkozni azzal, hogy ezek az emberek tényleg megfulladtak vagy kiszáradtak-e, vagy valamilyen fertőző betegségben haltak meg még a líbiai partok mentén.

http://www.hidfo.ru/2017/09/a-migransok-behordtak-a-malariat-olaszorszagba/