Vlagyimir Putyin hidfo.ru

Vlagyimir Putyin orosz államfő szerint egyebek mellett Magyarország és Románia határait is felül kellene vizsgálni, ha a nyugati politikusok vitát akarnak folytatni a második világháború után meghúzott határokról.

Hosszadalmas interjút adott a Bloomberg hírügynökségnek Vlagyimir Putyin orosz államfő. A beszélgetés során arról kérdezték az orosz vezetőt, hogy hajlandó lenne-e a Kuril-szigetek egyikét átadni Japánnak, annak érdekében, hogy ezáltal a két ország politikai kompromisszumra jusson, ám Vlagyimir Putyin határozottan kijelentette, hogy Oroszország nem fog területek átadásával üzletelni. Amikor az újságíró arról kérdezte, hajlandó lenne-e arra Oroszország, hogy tárgyalásokat kezdjen a Kalinyingrád régió szuverenitásáról, az orosz államfő azt mondta, ezzel “kinyitnák Pandóra szelencéjét”;

“ha valaki felül akarja bírálni a második világháború eredményeit, vitassuk meg – de akkor nem csak Kalinyingrád, hanem kelet-Németország kérdését is meg kellene vitatnunk, valamint Lvov hovatartozását, ami Lengyelország része volt. Emellett Magyarország és Románia is szerepel a listán.” – mondta.

2015 áprilisában a Jurnalul National román lapban megjelent egy publicisztika, miszerint Erdély rövid időn belül függetlenedni fog Romániától, és a kormány nem tehet mást, mint hogy ezt tétlenül végignézi. A szerző, Ilie Șerbănescu szerint a nagyhatalmak közt folyamatban vannak a tárgyalások Erdély függetlenedéséről, és ezt Románia nem csak tétlenül végignézi, de gyakorlatilag semmit nem tehet ellene. Șerbănescu értékelése szerint a közeljövőben Erdély el fog szakadni Romániától, és erre utaló jel lehet, hogy a Romániába érkező német befektetések nem jutnak tovább a Kárpátok vonalánál; többnyire Erdély területére összpontosulnak, ami az elszakadást hivatott előkészíteni.


http://www.hidfo.ru/2016/09/putyin-erdely-hovatartozasat-is-felul-kellene-vizsgalni/