Megnyílt a Donyecki Népi Köztársaság hivatalos képviselete Csehországban, Ostrava városában, közvetlen az orosz konzulátus mellett. Soros György civiljei uniós zászlókkal tiltakoztak.

A Ria Novosztyi hírügynökség csütörtöki beszámolója szerint a képviseleti iroda megnyitásakor tüntetők kis csoportja ukrán és EU-zászlókat lengetve tiltakozott. A DNK képviseleti irodája közvetlen az orosz konzulátus mellett nyílt.

A nap folyamán a Cseh Köztársaság külügyminisztériuma is tiltakozását fejezte ki ez ellen: szerintük a DNK nem nyithat hivatalos képviseletet az országban, mert Prága nem ismeri el a Donyecki Népi Köztársaságot független államként, ennek okán diplomáciai misszió sem nyílhat.

A Donyecki Népi Köztársaság azt követően kiáltotta ki függetlenségét, hogy Kijevben külföldi titkosszolgálatok megdöntötték a demokratikusan választott kormányt, külföldről fizetett civil csoportokkal és a belföldi szélsőjobboldal bevonásával.

A kijevi puccsot követően nyolc hónapon át nem írtak ki újabb választásokat. Ebben az időszakban az atlantista kormány eltörölte a kisebbségek anyanyelvét hivatalosként elismerő nyelvtörvényt, és aláírtak minden egyezményt az Európai Unióval, amit a szponzoraik által megbuktatott Azarov-kormány és a külföldre menekülésre kényszerített, demokratikusan választott államfő, Viktor Janukovics nem volt hajlandó aláírni.

A Donyecki Népi Köztársaság függetlenedéséről a helyi lakosság népszavazással döntött; 2014 májusában a többségi orosz lakosság elsöprő többséggel megszavazta, hogy függetlenednek a puccsal nyugati kontroll alá vont Ukrajnától.


http://www.hidfo.ru/2016/09/a-donyecki-nepi-koztarsasag-hivatalos-kepviseletet-nyitott-csehorszagban/