cashless-(1)

 

Tudtad, hogy Svédországban a tranzakciók 95 százaléka készpénz nélkül zajlik? És azt, hogy a dán kormány 2030-ra teljesen fel akarja számolni a készpénzhasználatot?

Az egész világon megfigyelhetők a készpénznélküli társadalom megvalósítására irányuló törekvések, a tendencia azonban Észak-Európában a legkézzelfoghatóbb.

Svédországban számos bankfiók egyáltalán nem ad ki készpénzt és több ezer bankkiadó automatát számoltak fel véglegesen. A papír és fémpénz a svéd gazdaságnak mindössze 2 százalékát teszi ki és egyre több boltban egyáltalán nem fogadják már el ezt a fizetési módod.

Az egykor tudományos fantasztikumnak gondolt készpénznélküli társadalomról ma egyre inkább azt halljuk, hogy elkerülhetetlen, a hatóságok pedig úgy gondolják, hogy tökéletes eszköz lesz a bűnözés, a terrorizmus, a kábítószer kereskedelem, a pénzmosás és az adókerülés felszámolására.

A kérdés azonban, hogy mi mindent kell feladnunk egy ilyen rendszer bevezetéséhez?

A svéd lakosság rendkívül lelkesen támogatja a törekvést. A New York Times a következőket írta néhány napja:

A hívők SMS-ben küldik el a tizedet gyülekezetüknek. Még a hajléktalan utcai árusok is rendelkeznek kártyaolvasó terminállal. Az Abba múzeum, ami sokak szerint a 70-es évek popkultúrájának állít szentélyt, egy olyan együttes emlékein keresztül, aminek egyik leghíresebb száma a „Money, Money, Money”, annyira múlt századinak tartja a készpénzt, hogy csak digitális fizetést tesz lehetővé.

Kevés helyen igyekeznek olyan ütemben a készpénznélküli jövő felé, mint Svédországban, ahol az emberek teljesen hozzászoktak a mobil appos és kártyás fizetéshez.

Számomra teljesen bizarr például, hogy valaki elektronikus úton adakozzon egy gyülekezetben, ugyanakkor a jelenség az Egyesült Államokban (és latin Amerikában is) megfigyelhető. Svédországban mindenesetre vannak olyan gyülekezetek, ahol a tizedek és egyéb felajánlások java részét így gyűjtik össze.

kollektomat2Az egyik vasárnapi alkalmon például a gyülekezet számlaszámát kivetítették egy hatalmas kijelzőre, a jelenlévők pedig előkapták mobiljaikat és a legnagyobb svéd bankok által kifejlesztett Swish nevű alkalmazás segítségével küldték el adományaikat.

A többiek egy külön erre a célra telepített „Kollektomat” kártyaleolvasónál sorakoztak fel, aminek segítségével át tudták utalni felajánlásaikat a gyülekezet különböző missziói számára. Tavaly a 20 millió svéd korona értékben összegyűlt tizedek 85 százalékát kártyával vagy egyéb digitális fizetési módokkal utalták a hívők.

„Az emberek többet adnak a gyülekezetnek, mert most már elektronikusan is megtehetik és így egyszerűbb,” mondja Mr. Eskilsson, hozzátéve, hogy így a biztonsági költségeken is tudnak spórolni.

Az előnyöktől függetlenül még azok is látják a rendszer hátulütőit, akik anyagilag jól járnak vele.

„Svédország mindig is a technológiai fejlődés élén járt, így az emberek itt könnyen elfogadják az ilyesmit,” mondja Jacob de Geer, a mobilos kártyaleolvasót kifejlesztő iZettle alapítója.

„Csakhogy Nagytestvér pontosan látja, hogy mit csinálsz, ha elektronikus úton fizetsz.”

Természetesen Svédország nincs egyedül a trenddel. A szomszédos Dániában a kormány 2030-ra teljesen meg akar szabadulni minden készpénztől.


20 évvel ezelőtt a dánok 80 százaléka készpénzzel fizetett a napi vásárlások során. Ma ez az arány mindössze 25 százalék.

„Szeretnénk megszabadulni a készpénztől,” mondja Thomas Grane, a Matas informatikai igazgatója.

„A készpénz kezelése, a biztonsági intézkedések és minden egyéb, nagyon sokba kerül, így természetes, hogy a digitális fizetést szorgalmazzuk és ezért is vezettük be a mobil fizetést, hogy lendítsünk a folyamaton.”

A különböző létesítményeknek valószínűleg hamarosan jogában áll majd megtagadni a készpénzelfogadást. Ez Svédországban már így van. 2030-ra pedig minden papír és fémpénztől megszabadulnak.

El tudsz képzelni egy teljesen készpénzmentes világot?

Akár igen, akár nem, Európa pontosan efelé halad.

Bizonyára mindenki emlékszik, hogy számos európai országban vezettek be készpénzfizetési korlátozást, többek között Spanyolországban, Franciaországban, Olaszországban, de még Magyarországon is.

A folyamat tehát elindult. A bankok persze üdvözlik a változást, hiszen a hitel- és bankkártyák után különböző díjakat számolhatnak fel, ha nem is magáért a fizetéséért, de sok más szolgáltatásért igen.

Az állam is örül az iránynak, egyrészt az adóelkerülés felszámolása, másrészt a pénzügyi tranzakciók nyomon követhetősége miatt.

Az az igazság, hogy egyre kevesebben ellenzik az erőfeszítést, sőt, amolyan szükséges és elkerülhetetlen rossznak tekintik, elfogadva a hivatalos magyarázatot, miszerint jobb lesz így mindenkinek.

Akármerre nézünk, a propaganda egységesnek tűnik. Egy ausztrál hírforrás például ezt írta:

2016 egy igazi vízválasztó esztendő lesz, amikor Ausztrália gyorsabb ütemben halad majd az igazi készpénznélküli társadalom megvalósítása felé.

A készpénznélküli társadalom egy olyan új világot hoz, ami nem ismeri majd a 1, 2, 5 vagy 10 dolláros bankjegyeket.

Ebben az új világban minden kereskedelmi tranzakció, legyen az egy iPad vagy hamburger megvásárlása, egy pókerjáték tétjének vagy közüzemi számláinknak kifizetése, elektronikus úton történik majd.

A cikk szerint Ausztrália 2022-re valószínűleg „teljesen készpénznélküli társadalom lesz”.

A Westpac Bank kutatása szerint ez a terv tényleg megvalósulhat 6 éven belül. Ausztráliában amúgy a kereskedelmi tranzakciók fele történik elektronikusan.

Földünk legszegényebb térségeiben is ugyanezt a folyamatot látjuk. Az indiai bankok is komoly erőfeszítéseket tesznek az ügy érdekében. 2015-ben például azt fontolgatták, hogy a készpénzes tranzakciók feladásáért cserébe adó visszatérítést ajánlanak fel.

A kérdés persze, hogy egy készpénznélküli társadalomban valóban megszűnne-e a bűnözés és az élet tényleg könnyebbé válna?

Mit kellene egy ilyen rendszer bevezetéséhez feladni?

Az elektronikus fizetés például automatikusan magában foglalja a személyazonosítást is, tehát az állam sokkal könnyebb tudná felügyelni, hogy ki használhatja a fizetési rendszert és ki nem. Egy diktatúra számára például a készpénznélküliség maga a megvalósult álom.

Mit tennél, ha egy napon nem vehetnél vagy adhatnál el semmit, nem kaphatnál munkát vagy nem lehetne bankszámlád egy bizonyosfajta személyazonosítás nélkül?

Akkor is teljesítenéd az állami előírásokat, ha azok ellenkeznének alapvető meggyőződéseiddel vagy hiteddel?

Ezen érdemes elgondolkozni.

Úgy tűnik, hogy sokan örömmel fogadják a készpénznélküli társadalom beköszöntét, én azonban nem tartozom közéjük. Úgy gondolom, hogy a készpénz teljes megszűnése egy eredendően gonosz rendszer előtt nyitja meg az utat, aminek nem kívánok részese lenni. Nem azért, mert az elektronikus fizetés önmagában rosszabb, mint a hagyományos módszerek, hanem azért, mert soha korábban nem tapasztalt elnyomást tesz lehetővé a jelenkor vezetői számára, akiket többnyire kizárólag a hatalom, nem pedig az emberiség jóléte érdekel.

Forrás: Prophecynewswatch.com
http://idokjelei.hu/2016/01/a-keszpenz-megszunese-europaban/