A történelemet meghatározó események valódi okait a politikusok nem szokták a nyílvánosság elé tárni. Politikai döntéseik igazolására, a közvélemény megdolgozására mindig találnak hangzatos érveket, de az igazi okokat legtöbbször máshol kell keresni.
Mitől lett Aszad a Washington számára a Közel-kelet leváltandó diktátora? Az események kezdetéhez kicsit vissza kell menni az időben. 2009-ben Katarban felmerült egy csővezeték terve,amely a Perzsa-öböl menti, amerika barát országok nyersolaját juttatná el Európába.
olv
Ez a vezeték Irán kikerülésével Szírián keresztül szállíthatta volna az olajat. Ez a terv az Európába irányuló orosz földgáz és kőolaj háttérbe szorítása miatt született. Aszad, az Oroszországgal hagyományosan jó kapcsolatokat ápoló Szíria elnöke, azonban keresztül húzta Washington terveit, mivel nem engedélyezte országában ennek megépítését. Washingtonban ekkor döntötték el, hogy Aszadot el kell távolítani a hatalomból. Ezt egy Irakihoz hasonló katonai beavatkozással az orosz háttér miatt nem lehetett megtenni, ezért belülről kezdték bomlasztani Aszad uralmát,
A különböző ideológiákat és különböző célokat valló, demokratikus ellenzéknek kikiálltott iszlamista csoprtokat pénzzel, fegyverrel kezdték támogatni, ami elvezetett a szíriai polgárháborúhoz.
2013 őszén odáig fajult a dolog, hogy egy Damaszkuszban történt máig tisztázatlan vegyifegyver támadás után amerika Aszadot tette felelőssé több száz civil halottért. Obama a demokrácia védelmezésére felhatalmazást kapott a kongresszustól az Asszad rezsim bombázására, de ez az utólsó pillanatokban mégis elmaradt. A szíriai partok közelében állomásozó amerikai hajók visszavonultak. (Rossz nyelvek szerint a támadás elkezdődött, de az oroszok minden Szíriára kilőtt rakétát még a tenger felett megsemmísítettek)
Az utóbbi években még bejött a képbe az Iszlám Állam. Elfoglalták a polgárháborúan meggyengült Szíria olajlétesítményeit, a kitermelt olajat Törökörszágon keresztül értékesítették, amit Ankara csak a washingtoni csúcsvezetők hallgatólagos beleegyezésével végezhetett. Ha az orosz titkosszolgálat fel tudta fedni az Iszlám Államot éltető olaj útját, valószínű, hogy ez a CIA előtt sem titok. Az Iszlám Állam Törökorszába irányuló olajszállításainak útvonala.

trl

Oroszország saját érdekeit védi Aszad támogatásával és az Iszlám Állam olajkereskedelmének szétverésével.
sét
Szíriában most két nagyhatalom feszül egymásnak a terület feletti befolyás megszerzéséért, aminek hátterében az olaj áll. Washington a világ több területére igyekszik befolyását kiterjeszteni. Ezt a célt most nem nyílt katonai beavatkozással, hanem a kiszemelt államok stabilitásának felborításával, a belső ellenzék támogatásával igyekeszik elérni. Néhány kép a demokrácia terjesztésének a következményeiről:

dem

http://www.whatdoesitmean.com/index1953.htm
(kím)