Csehország lakosságának több mint 95%-a ellenzi, hogy hosszú távon is az országban maradjanak a nem Európából érkező bevándorlók. Kisebbségbe szorul a befogadás politikája.

Szerdán a cseh CVVM közvélemény-kutató intézet nyilvánosságra hozta egy új felmérés eredményeit, melyből kiderült, hogy a társadalom egésze egységesen ellenzi a bevándorlók letelepedését Csehországban. A felmérés során a válaszadók kevesebb mint 5%-a mondta azt, hogy támogatja a migránsok letelepedését és munkavállalását az országban.

Az átmeneti befogadás tekintetében megosztott a közvélemény; a válaszadók mintegy 50%-a szerint rövid távon sem szabad senkit beengedni, ehelyett a kormány a határok teljes lezárására kell törekedjen. Eközben a válaszadók közel fele azon a véleményen volt, hogy az Európába érkezők rövid távú befogadásáról kell gondoskodni, de a kormány arra kell törekedjen, hogy minél hamarabb távozzanak. A közvélemény alakulása alapján a lakosság főként a szíriai menekültekkel tud együttérezni, mert esetükben a háború miatt indokoltnak látják, hogy a kormány rövid távon segítséget nyújtson.

A közvélemény-kutató intézet ugyanezeket a méréseket korábban Lengyelországban és Szlovákiában is elvégezte – mindkét országban hasonló eredménnyel zárult; a lakosság többsége a rövid távú segítségnyújtást elfogadja, de a letelepedést a társadalom egésze ellenzi.

A kutatás eredményei alapján kijelenthető, hogy a politikusok a befogadással kapcsolatos nézeteik árnyaltabbá tételére kényszerülnek majd. A liberálisoknak nincs igaza, amikor azt mondják, hogy Kelet-Európában a lakosság többsége idegengyűlölő. A társadalom fele ugyanis egyértelműen a szorult helyzetben lévők megsegítése mellett foglal állást, és úgy gondolja, hogy segíteni kell azokon, akik a háború miatt otthonaik elhagyására kényszerültek. Egy idegen társadalom hosszú távon történő ránk telepedését, vagyis a multikulturalizmust azonban a lakosság egésze elutasítja.

http://hidfo.ru/2015/10/a-tarsadalmak-tobbsege-ellenzi-a-bevandorlok-befogadasat/