Ausztriában tiltakozik az ellenzék az ellen, hogy a kormány átengedje az országon az amerikai fegyverszállítmányokat és harcjárműveket.

A Kurier napilap beszámolója szerint Peter Pilz, az Osztrák Zöldpárt vezető tagja kijelentette; megengedhetetlen, hogy Ausztria bűnrészessé váljon az Ukrajnában folytatott haderőépítésben, ami nyílt háborús készülődés, és elkerülhetetlenül a konfliktus kiterjedéséhez vezet.

Ausztria deklaráltan semleges terület (nem NATO-tag), emiatt az ellenzék hangsúlyozza; az ország függetlensége szempontjából aggodalomra ad okot, hogy a kormány átengedi az országon a NATO fegyverszállítmányait, az amerikai katonákat és harcjárműveket. Pilz szerint ezzel tevőlegesen hozzájárul a NATO háborús készülődéséhez, ami vagy az ukrajnai orosz lakosság függetlenségi törekvéseinek leverésére, vagy Oroszország elleni katonai agresszió előkészítésére irányul.

2014 kezdete óta a NATO tagországok több mint 3200, Ukrajnába irányuló katonai transzportot bonyolítottak le Ausztrián keresztül. Ezek többsége az amerikai hadsereg szállítmánya volt, kisebb része Németországból, Olaszországból, Franciaországból vagy Nagy-Britanniából indult.

Az újság szerint a Zöldpárt arra kérte Werner Faymann osztrák kancellárt, hogy hívja össze a nemzetbiztonsági tanácsot, ahol nyilvánosan vitassák meg, miért segédkeznek abban, hogy az amerikaiak haderő-összpontosítást folytassanak Ukrajnában.

Oroszország külügyminisztériumának szóvivője, Marija Zaharova szeptember 4-én emlékeztetett, hogy a február 12-én aláírt minszki egyezmény 10. cikkelyét sérti, hogy amerikai katonák állomásoznak Ukrajna területén. A Minszkben aláírt tűzszüneti megállapodás ugyanis előírja, hogy minden külföldi fegyveres erőt, haditechnikát és zsoldos alakulatot ki kell vonni Ukrajna területéről.

A minszki egyezmény – és így a békefolyamat – megvalósulását a NATO-országok haderő-összpontosítása akadályozza. Jelenleg 18 nyugati ország katonai alakulatai állomásoznak Ukrajnában, különböző hadgyakorlatok ürügyén – de a hadgyakorlatok fedőakcióként meghirdetése sem változtat azon, hogy ezek Ukrajnában jelenlévő külföldi fegyveres erők, melyek a minszki egyezmény értelmében el kell hagyják az ország területét.

http://hidfo.ru/2015/09/az-ellenzek-tiltakozik-az-amerikai-csapatok-atengedese-ellen/