Erőteljes geomágneses vihar kezdődött június 21-én este, ami mostanra közel rekord erősségűvé nőtte ki magát. A NOAA (amerikai Országos Oceanográfiai és Légköri Hivatal) szerint zavarokat okozhat az áramellátásban, és a “vihar” miatt több helyen északi fény is megfigyelhető (valószínűségek az alább mellékelt képen).

A geomágneses vihar a Föld mágneses terének átmeneti, hirtelen és nagyarányú megváltozása, amit többnyire külső zavaró tényező okoz. Egy-egy jelentősebb napkitörés vonhat magával nagyobb geomágneses vihart, ami órák alatt kibontakozik, de azt követően gyakran csak napok múltán áll helyre a Föld mágneses tere.

A jelenleg zajló, tegnap még G4-es erősségű jelenséget egy pár napja történt napkitörés okozta. A NOAA tegnap előrevetítette a vihar fokozódását, majd éjjelre a planetáris K-index elérte a 8-as értéket, ami figyelemre méltóan kiugró érték.

Az eddigi legnagyobb ismert mágneses vihar eredményeként 1989-ben, Québec területén több mint 6 millió ember otthona maradt áramszolgáltatás nélkül. Egy ehhez hasonló esemény zavarokat okozhat a távvezetékek, globális helymeghatározó rendszerek és rádió-berendezések működésében, a NOAA erre vonatkozóan tegnap is kiadta a figyelmeztetést. Az érdeklődők egyes régiókban északi fényt is megfigyelhetnek.

A geomágneses viharok kialakulása és lefutása teljes mértékben nem ismert. Emellett az emberre gyakorolt hatásuk is intenzív kutatás tárgyát képezi. Dean Radin, parapszichológia kutató, a kaliforniai Institute of Noetic Sciences főmunkatársa szerint a geomágneses viharok az ember tudati aktivitására is fokozott hatással lehetnek. A kutató szerint közvetlen összefüggések mutathatók ki a geomágneses aktivitás és a parapszichológia által vizsgált jelenségek megfigyelési valószínűsége közt.


http://hidfo.ru/2015/06/geomagneses-vihar-zavarokat-okozhat-aramellatasban/