Macedónia tüntetés hidfo.ru

Soros György által fizetett civil szervezetek állnak a Macedóniában zajló kormányellenes megmozdulások mögött, és bebizonyosodott, hogy Washingtonból mozgatják a tömegdemonstrációk szervezését.

A macedóniai sajtó szerint egy CANVAS (Centre for Applied Nonviolent Action and Strategies) nevű, besorolása szerint non-profit, nem-kormányzati szervezet áll a Macedóniában zajló megmozdulások mögött. A CANVAS (magyarul: vászon) egy nemzetközi szervezet, aminek bevallott célja, hogy demokrácia-párti aktivistákat képezzen ki, és ennek érdekében fokozott mértékben beágyazódtak a nem-nyugati országok felsőoktatási intézményeibe. Mint kiderült, a CANVAS hetekkel a macedóniai tüntetések előtt pályázatokat indított, és arra motiválta a macedóniai diákmozgalmakat, hogy álljanak elő hatékonyabb tüntetési módszerekkel, gondoljanak ki kreatív ötleteket tömegdemonstrációk megvalósítására. A tények azt mutatják, hogy a CANVAS nevű szervezet amolyan hazai “brainstormingot” (hirtelen, kreatív ötletekre alapozott ötletbörzét) folytatott a macedóniai fiatalok körében, hogy a nemzetközileg alkalmazott módszereket a belföldi viszonyokhoz igazítsák.

Mint kiderült, hetekkel a tömegdemonstrációk kezdete előtt a szervezet 1500 dollárt ajánlott fel azoknak a diákoknak, akik a leghatékonyabb megoldással állnak elő annak kapcsán, hogyan lehetne tömegeket megmozgatni Nikola Gruevszki kormánya ellen.

A Slobodan Djinovic és Srdja Popovic által alapított, belgrádi központú szervezet korábban Slobodan Milosevic hatalomból való eltávolításában játszott aktív szerepet, és saját bevallása szerint egy non-profit, nem-kormányzati szervezet, ami nem-erőszakos konfliktusokkal kapcsolatban folytat oktató tevékenységet, és nemzetközi hálózat részét képezi. Elmondásuk szerint meg akarják mutatni, milyen hatékony eszköz a nem-erőszakos harc (ők ez alatt a tömeges tüntetéseket értik), amikor eljön a szabadság, demokrácia és emberi jogok kivívásának ideje.

Ezekből a jelszavakból már első ránézésre is meg lehet állapítani, hogy a Soros György féle “nyílt társadalom” ideológiájának talaján állnak. A gyakorlat szintén ezt mutatja, a CANVAS ugyanis számos más álcivil csoporttal működik együtt Macedóniában, – mindegyikük azt követően vált aktívvá, hogy Macedónia miniszterelnöke nem volt hajlandó együttműködni a nyugati országokkal az oroszellenes szankciók terén, majd elköteleződött a Török Áramlat gázprojekt irányába. A CANVAS mellett aktívan részt vesz a tüntetések szervezésében a Soros György féle Nyílt Társadalom Alapítvány, valamint az USAID amerikai kormányügynökség, ami szintén a legkülönbözőbb programokon keresztül vált érintetté a kormányellenes tevékenységben. A Soros György féle szervezet egyébként igyekszik minden nem-nyugati országra kiterjeszteni magát, és rendszerint nyugatbarát politikusok taníttatására összpontosít, valamint olyan emberi jogi aktivisták kiképzésére, akik azt követően válnak aktívvá, hogy egy kormány nyíltan szembefordulna az amerikai külügy elvárásaival.

Umberto Pascali oknyomozó újságíró rámutatott, hogy az utóbbi tíz év során az ehhez hasonló álcivil szervezetek ellepték a Balkánt, és gyakorlatilag valamennyi balkáni országban jelen vannak Soros György által pénzelt aktivista csoportok, akik készen állnak kormányellenes demonstrációkat beindítani. Pascali szerint a Soros által pénzelt csoportok szerves részét képezik a nem-nyugati országok kormányainak aláásásán dolgozó ötödik hadoszlopnak, és mindig egy nyugati puccs előkészületeként kezdenek aktivizálódni.

Macedónia abban a vonatkozásban került a nyugati országok útjába, hogy részt venne a Török Áramlat gázprojektben. Valamennyi, a projektben részt vevő ország kormánya korrumpálásnak van kitéve Washington részéről, vagy ha az nem megy, tömeges kormányellenes megmozdulásokat kezdenek ezek a “civil szervezetek”. Magyarország esetében könnyű dolguk volt, a külügyminiszter mostanra letárgyalta a Nabucco projekt újraindításának előkészületeit, vagyis annak ellenére, hogy Magyarországnak szándéknyilatkozata van a Török Áramlatban részvételre, a kormány újra egy amerikai kézben lévő gázprojekt mellett látszik elköteleződni. Macedónia kormánya némileg nagyobb ellenállást mutatott, a kormány nyíltan beszél arról, hogy az ellenzéki sajtó együttműködött külföldi titkosszolgálatokkal a kiszivárogtatási botrányok kirobbantásában, és nyíltan beszélnek az országban működő, nyugatról mozgatott álcivil csoportok működéséről is.

Macedónia elhelyezkedésének fontosságáról, valamint arról, hogy “mit számít nekünk, melyik gázprojektet építik”, ITT és ITT olvashat.

http://hidfo.ru/2015/05/amerikai-vaszonra-festik-az-ujabb-szines-forradalmat/