liber
"Élni és élni hagyni" - ez a törpeország mottója. A területre sem Horvátország, sem Szerbia nem tartott igényt, ezért egy cseh aktivista csapott le rá.

Saját államot alapított a Duna partján egy cseh aktivista - írja a Bumm.sk. A Horvátország és Szerbia közti senki földjén, a magyar határtól mintegy húsz kilométerre délre terül el "Liberland", amit Vít Jedlička, a cseh Szabad Polgárok Pártjának tagja hozott létre. Erre a területre a horvát-szerb határviták során egyik állam sem tartott igényt - indokolta a választást Jedlička.

www.hir24.hu/Root/Shared/Pictures/2015/04/15/Liberland(650x433).jpg

Az államalapító, aki egyben Liberland első elnöke, elmondta: az ország létrejöttét a megfelelő diplomáciai keretek között bejelentették Horvátországnak és Szerbiának, valamint az ENSZ-nek is.

Az interneten majdnem mindenki igényelhet liberlandi állampolgárságot, kivéve azokat, akik kommunista, náci vagy egyéb szélsőséges múlttal rendelkeznek. Az állampolgárságnak az is feltétele, hogy a leendő polgár tisztelje embertársait és azok véleményét bőrszínre, nemzetiségre, vallási meggyőződésre való tekintet nélkül és tartsa tiszteletben a magántulajdon sérthetetlenségét.

Az állam mottója "Élni és élni hagyni". Az alkotmányon még dolgoznak, de Jedlička azt ígéri: korlátozni fogják a politikusok hatalmát, hogy ne avatkozhassanak bele a liberlandi polgárok szabadságába.

Forrás: Bumm.sk és HÍR24