A nagyhatalmak elismerték Irán urándúsításhoz való jogát a Teherán vitatott atomprogramjáról előző nap kötött keretmegállapodással – jelentette ki Haszan Róháni iráni elnök ma. Izrael továbbra is aggódik, mások óvatosan bizakodnak.

Az iráni vezető a nemzethez intézett televíziós beszédében leszögezte, hogy amennyiben a másik fél betartja az ígéreteit, akkor Teherán is eleget fog tenni a vállalásainak. Szerinte országa együttműködhet a nemzetközi közösséggel, a perzsa államnak nem kell választania a harc és a meghunyászkodás között. Róháni hangsúlyozta, hogy csakis akkor születhet meg egy kiegyensúlyozott, átfogó megegyezés, ha a felek betartják az ígéreteiket. „Nem csalunk. Nem vagyunk kétszínűek” – mondta az elnök, hozzátéve, hogy az irániak nem akarják félrevezetni a nemzetközi közösséget. Az elnök beszédében azt is hangoztatta, hogy a csütörtökön kötött egyezség bekerül majd a történelemkönyvekbe, a végleges egyezség pedig új fejezetet nyithat országa és a nemzetközi közösség kapcsolataiban.

Netanjáhú megkongatta a vészharangot

Az iráni atomprogramról kötendő végleges megállapodásnak magában kell foglalnia Izrael létezéshez való jogának elismerését – közölte Benjámín Netanjáhú izraeli miniszterelnök a pénteki rendkívüli kormányülés után. „A kabinet egységesen és határozottan elutasítja a keretmegállapodást” – jelentette ki. Úgy vélekedett, hogy az súlyos veszélynek teszi ki a térséget és a világot, és létében fenyegeti Izraelt. Ezt azzal indokolta, hogy „az egyezség nem számolt fel egyetlen iráni atomlétesítményt, egyetlen centrifugát sem, és nem állítja meg Irán előrehaladott kutatás-fejlesztési programját”.

„Éppen ellenkezőleg, törvényessé teszi Irán illegális nukleáris programját, és hatalmas nukleáris infrastruktúrát hagy Iránnak. A megállapodás szinte azonnal megszünteti a szankciókat, miközben Irán fokozza agresszióját és terrortevékenységét a térségben és azon túl” – mondta Netanjáhú.

A kormányfő szerint Irán a meghagyott kapacitások birtokában hónapokon belül atombombát hozhat létre. Az alku egyúttal javítja az iszlám köztársaság gazdasági helyzetét, ezzel pedig lehetőséget teremt közel-keleti agressziójának kiterjesztéséhez. Az egyezség „ahelyett, hogy megakadályozná, kikövezi Irán útját az atombombához” – hangsúlyozta.

Az első megszólalás szaúdi részről

Szalmán bin Abdel-Azíz szaúdi király reményét fejezte ki, hogy a vitatott iráni nukleáris programról kötendő végleges megállapodás a közel-keleti térség biztonságának erősödését fogja eredményezni – jelentette az SPA szaúdi hírügynökség ma. Az uralkodó csütörtök este telefonon tárgyalt Barack Obama amerikai elnökkel, s a beszélgetés során a király abbéli reményét fejezte ki, hogy „sikerül olyan kényszerítő erejű végleges megállapodást kötni Iránnal, amely a regionális és globális biztonság és stabilitás erősödéséhez fog vezetni”. Az Irán legfőbb térségbeli riválisának számító Szaúd-Arábia részéről ez volt az első nyilvános megszólalás a Teherán atomprogramjáról előző nap kötött keretmegállapodás óta.

Kína üdvözli a lépést

„Jó hír a világnak” – ezekkel a szavakkal kommentálta a kínai külügyminiszter a keretmegállapodás megszületésének hírét a Hszinhua hírügynökség pénteki jelentése szerint. Kína üdvözli a fontos keretmegállapodást, s úgy véli, hogy a megegyezés szilárd alapot képez egy későbbi átfogó egyezményhez – áll Vang Ji közleményében. Vang, aki maga is jelen volt a tárgyalásokon, úgy vélte, a nemzetközi közösség érdekeivel és az ENSZ-alapokmány szellemiségével összhangban áll az iráni nukleáris kérdés párbeszéd és tárgyalások útján történő megoldása.

Visszafogott német és francia külügyér

Frank-Walter Steinmeier német és Laurent Fabius francia külügyminiszter visszafogottan üdvözölte a keretmegállapodást, a német diplomácia irányítója egyúttal hangsúlyozta, hogy „nincs semmilyen biztosíték” a végső sikerre. Steinmeier, aki pénteken a lengyelországi Wroclawban részt vett a weimari háromszög – Németország, Franciaország, Lengyelország – külügyminiszteri tanácskozásán, reményét fejezte ki, hogy Teherán tartani fogja magát a nagyhatalmak és Irán között Svájcban létrejött alkuhoz. Steinmeier hangsúlyozta, hogy a végleges megállapodás aláírásáig sok munka van hátra. „Mindegyik tárgyaló fél tudja, nincs garancia a tárgyalások sikerére” – hangoztatta a német diplomácia vezetője, és diplomáciai erőfeszítéseket szorgalmazott annak érdekében, hogy a keretmegállapodás végleges egyezménnyé válhasson. Laurent Fabius szintén visszafogottan nyilatkozott az elért eredményekről. „Nagyon komplex kérdések maradtak, amelyeken dolgozni kell” – mondta, és mindazonáltal üdvözölte a „vitathatatlan előrelépést”, amelyre „objektíven és reménnyel telve” kell tekinteni.

 

 

Hírfigyelő Szolgálat