Németország és Franciaország Olaszországgal együttműködve pilóta nélküli repülőgép fejlesztésébe kezd - jelentette be a német kancellár és a francia államfő Berlinben a német-francia kormánykonzultáció után.

Az európai drónok új nemzedékének kifejlesztése erősíti a technológiai függetlenséget és információs függetlenséget is. A drónok által készített felvételek "hatalmat jelentenek" - emelte ki Francois Hollande francia köztársasági elnök a német kancellárral, Angela Merkellel közösen tartott sajtótájékoztatón. Aki képet tud alkotni egy adott helyzetről, az cselekedni is tud, és az EU az új fejlesztés révén ennek a képességnek a birtokába jut - hangsúlyozta Francois Hollande. Hozzátette, hogy a drónfejlesztési projekt az uniós politikai és ipari együttműködés "szép példája".

Angela Merkel kiemelte, hogy az eszköz ugyan elsősorban felderítésre szolgál, de parlamenti felhatalmazás alapján fegyverekkel is felszerelhetik majd. A német és a francia kormány legtöbb miniszterének együttes ülésén elfogadott terv szerint Németország, Franciaország és Olaszország az idén hivatalos megállapodást köt a drónfejlesztésről és elkészítik az első tanulmányt a közös vállalkozás végrehajtásáról.



A német és a francia kormány 1963 óta tart félévente kormánykonzultációt. A tegnapi tanácskozáson egy sor további programról is megállapodtak. Ezek nemcsak a németek és franciák javát szolgálják, hanem az Európai Unió egészének érdekeit is - emelte ki Angela Merkel a tájékoztatón. A két kormány tovább folytatja intenzív együttműködését az ukrán válság békés rendezése céljából, és a lengyel kormánnyal együttműködve készítik elő a júniusi uniós csúcsot, amelynek témája a közös biztonság- és védelmi politika megerősítése - áll a konzultációról kiadott közleményben.

Gölöncsér Miklós