Eddig több mint negyven ország jelezte, hogy alapító tagként részt kíván venni a kínai kezdeményezésű Ázsiai Infrastruktúra Befektetési Bankban. Az érdeklődő országok keddig jelezhetik részvételi szándékukat. Dánia szombaton kérte felvételét a regionális bank alapítói közé, Tony Abbott ausztrál miniszterelnök pedig vasárnap erősítette meg, hogy országa a csatlakozás mellett döntött. A kínai Pénzügyminisztérium közölte, hogy vasárnapig 42 ország – köztük Dánia és Ausztrália – jelentkezett az AIIB-ben való részvételre. A bank hivatalosan az év végéig jön létre, és több jövendő tag is pozitív várakozásainak adott hangot az AIIB-vel szemben. Egy sor amerikai szövetséges, így Németország, Franciaország, Nagy-Britannia és Olaszország már bejelentették csatlakozásukat az új fejlesztési bankhoz. Az Egyesült Államok azonban nem vesz részt a bank felállításában, mert aggodalmai szerint az gyengítheti az olyan globális pénzügyi intézmények státuszát, mint a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF).

CRI

 

Kína növekvő dominanciája a világgazdaságban vitathatatlan

 

Kína növekvő dominanciája a világgazdaságban vitathatatlan

Szakértő: az AIIB óriási hatással lesz a nyugatról keletre való hatalmi eltolódásra

…”A gazdag és régi gazdaságoknak nincs más választásuk, mint egy olyan fejlődési utat követni, ami az ázsiai országok kooperatív befolyását tükrözi Nyugaton…”

A kínai kezdeményezésű Ázsiai Infrastruktúra Befektetési Bank (AIIB) népszerűsége jelzi, hogy általánosságban Ázsia, közelebbről pedig Kína egy új és releváns irányba viszi a világot, nyilatkozta egy holland szakértő.

Rien T. Segers, a kelet-ázsiai politikai gazdaságtan holland szakértője szerint a világban átrendeződés megy végbe „az Egyesült Államok pénzügyi, gazdasági és politikai dominanciájából egy sor ázsiai ország dominanciája felé, Kína vezetésével.”

„Ha a dominancia nem egy politikailag korrekt szó, akkora a vezető szerep sem az. Én inkább a ‘kooperatív befolyás’ kifejezést részesítem előnyben.” – mondta Segers, a Hanze Egyetem Nemzetközi Üzleti Iskolájának ázsiai üzleti stratégája.

„A gazdag és régi gazdaságoknak nincs más választásuk, mint egy olyan fejlődési utat követni, ami az ázsiai országok kooperatív befolyását tükrözi Nyugaton, és vice versa.” – tette hozzá.

Xinhua –CRI