Két év alatt a vizsgált 24 amerikai és európai bank összesen több mint 160 ezer munkavállalót bocsátott el. Az amerikai bankok 7,4%-kal csökkentették a munkavállalóik számát, ugyanez az arány Európában 4,1%. A megkérdezett elemzők szerint az eurózónabeli bankoknál további létszámcsökkentés várható a profitabilitás serkentése céljából, ráadásul az online bankolás térnyerése is komoly nyomást helyez a banki munkahelyek fenntartására. A vezető amerikai és európai bankok tavaly összesen 59 000 munkahelyet szüntettek meg a restrukturálási és költségcsökkentő lépések eredményeképpen. Ráadásul az európai bankoknál további létszámcsökkentés várható, miután a szigorodó szabályozások nagy nyomást helyeznek a profitabilitás növelésére.

A 18 legnagyobb európai bank összesen 21 500 munkavállalót bocsátott el 2014-ben, de ez még így is alulmarad a 2013-as adatokkal szemben, amikor ugyanezek a bankok 56 100 munkahelyet szüntettek meg. Ezek a számok kicsit jobban festenek a tengerentúlon, ahol a 6 legnagyobb amerikai bank tavaly összesen 37 500 banki dolgozót küldött el, 2013-ban pedig 45 700 dolgozót. Mindez tehát azt jelenti, hogy két év alatt a vizsgált 24 banknál több mint 160 000 banki dolgozót bocsátották el. A létszámcsökkentés az amerikai bankoknál a teljes dolgozói állomány 7,3%-át, az európai bankoknál pedig a 4,1%-át érintette. Elemzők szerint további létszámcsökkentés várható azoknál a bankoknál, amelyek lemaradtak az átszervezési folyamatokban, míg a korábban lépő pénzintézeteknél akár létszámbővítés is jöhet bizonyos üzletágakban. Egy tavalyi, 300 nagybankra kiterjedő IMF tanulmány szerint az eurózónabeli hitelezők mindössze 30%-a tudta az átstrukturálás eredményeképpen növelni a megtérülését, holott az amerikai bankoknál ugyanez az arány 80%-ot tett ki.


Miért indult el az elbocsátási hullám?

A 2007-2008-as pénzügyi válságot követően 2013-ban újabb elbocsátási hullám érte el a bankszektort, miután a profitcsökkenés mellett a gazdaság lassulásával is szembe kellett néznie a bankoknak. Antony Jenkins, a Barclays vezérigazgatója szerint az elkövetkező években a költségek jelentik majd a stratégiai küzdőteret a bakszektor számára. A Barclays tavaly Jenkins hároméves tervének első fázisaként 7300 munkahelyet szüntetett meg, de ez a szám a tervek szerint akár a 19 ezret is elérheti a 3. év végére. Ezzel a Barclays minden 7. dolgozóját elküldené, ami viszont 2,4 milliárd fontos évenkénti megtakarítást eredményezhet a nagybanknál. Tavaly a legnagyobb elbocsátások az amerikai, a brit, az olasz és a spanyol bankoknál voltak. Az RBS például 10 000 munkahelyet szüntetett meg tavaly, és korántsem biztos, hogy ez a végleges adat. Azért találni olyan bankokat is, amelyek a 2013-as leépítéseket követően tavaly már létszámbővítéssel indítottak. Ilyen volt az HSBC, a Standard Chartered és a BNP Paribas is. A nagy elbocsátásokat ugyanakkor nem lehet csak a rossz profitabilitási adatokra és gazdasági teljesítményre fogni, mivel az online és mobilbankolás térnyerése miatt is sok pénzintézet döntött úgy, hogy egy-egy üzletágának bezárása mellett több munkavállalójától is megválik. Ha ilyen ütemben halad a digitális bankolás fejlődése, néhány éven belül komolyabb elbocsátásokra is sor kerülhet - derült ki a tanulmányból.

 

Hírfigyelő Szolgálat