Az Európai Uniónak közös hadsereget kellene felállítania ahhoz, hogy komolyan vehető külpolitikai szereplővé váljon, az eurózóna országainak pedig közös költségvetés-tervezésre és egy euró-pénzügyminiszteri poszt létrehozására lenne szükségük - közölte Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a Die Welt című német lap vasárnapi kiadásának, a Welt am Sonntagnak adott interjúban.

Juncker a lapnak azt mondta, Európa a közös hadsereg felállításával képes lenne hitelesen fellépni egy tagállamát vagy egy szomszédos országot fenyegető veszélyt ellen. Ez a lépés "Oroszország számára is egyértelművé tenné, hogy komolyan vesszük az Európai Unió értékeinek védelmét" - fogalmazott.

Az Európai Bizottság elnöke szerint "úgy tűnik, külpolitikailag nem vesznek minket komolyan". A hadsereg létrehozása nemcsak ezen segítene, hanem egyúttal azt is jelezné a világ felé, hogy az EU-tagállamok között soha többé nem törhet ki háború. A projekt - amely nem lenne a NATO konkurenciája - emellett pénzügyi szempontból is hasznos lenne, mivel a közös fejlesztéseken és beszerzéseken keresztül spórolhatnának az európai államok - mondta Juncker.

A közös európai haderő terve egyébként az 1950-es években merült fel először, de azóta sem valósult meg, bár az EU formálisan rendelkezik a tagállamok által kiállított gyorsreagálású hadtestekkel.

Az interjúban Juncker arról is beszélt, hogy szerinte az eurózóna országainak közös költségvetés-tervezést kellene bevezetniük, és egy közös pénzügyminiszter kinevezése is indokolt lépés lenne. Ehhez azonban a szerződések módosítására van szükség, és így arra, hogy a tagállamok hajlandóak legyenek lemondani szuverenitásuk egy további részéről - tette hozzá.

Az Európai Bizottság elnöke azt is leszögezte, hogy Görögország "soha nem fog kilépni" az eurózónából. Athén állítólagos súlyos pénzzavaráról, illetve egy esetleges harmadik görög mentőcsomagról Jean-Claude Juncker azt mondta, "ismerjük Görögország pénzügyi szükségleteit, de nem fogok nyilvános spekulációba bocsátkozni konkrét számokról".
hír24

Amennyiben a Mammonhatalom megindítja a fegyverszállításokat, az orosz hadsereg…-hát hogy úgy mondjuk, elkezd működni Maradék-Ukrajna területén. Meg sem állva Rómáig. És mondott még valamit Putyin elnök. Ez megint fájó dolog. Államosítani fognak minden amerikai meg Nyugat-európai beruházást Oroszország területén. Úgy nagyjából hétszáz milliárd amerikai dollárra rúg. Pédaként megemlítve a Naberezsnyje Cselnyiben megejtett Volkswagen beruházást. Ami megintcsak néhány milliárd euros havária lenne! Gerascsenko szerint ezek miatt a dolgok miatt fáznak az amerikaiak Nyalókakirály banditaserege fölfegyverzésétől.



Diktatúrába fordul az Európai Unió: Juncker európai hadsereget akar

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke felhívást tett egy európai hadsereg megalapítására. "Egy ilyen hadsereg segítene létrehozni a közös külpolitikát és közös biztonságpolitikát" - idézi a Welt am Sonntag. Juncker nyilatkozatából látható, szerinte a legjobb módja annak, hogy az Európai Unió tagállamai a Brüsszel által előírt külpolitikát folytassák, az a tagállamok terrorizálása egy közös európai hadsereggel, a tagállamok katonai ellenőrzés alatt tartása. Juncker szerint egy ilyen "európai hadsereggel" az Európai Unió képes lenne az EU szomszédos országaiban reagálni az esetleges veszélyekre.

Hídfő.net.ru | Európai hadsereg?

Szemtanúi lehetünk annak, amint egy újabb hanyatló birodalom - a nyugati civilizáció - diktatúrába fordul. Az eurozóna szétesés előtt áll, az Európai Unió perifériaállamai Moszkva felé közelednek, Brüsszelt közutálat övezi, és a következő két parlamenti ciklusban Európa-szerte az Európai Uniót ellenző pártok jutnak hatalomra. Ilyen feltételek mellett egy európai hadsereg megalapítása azt jelenti, hogy az Európai Unió diktatúrába fordul, katonai erővel akarják a széteső rendszert egyben tartani.

Az európai "belpolitika" diktatúrába fordulásán felül azonban nem megnyugtató az a gondolat sem, amit ez a külpolitika vonatkozásában jelent. Az Európai Unió jelenleg egy az óceánon túlról parancsolgató imperialista hatalom irányítása alatt áll, és mindezt csak a felemelkedőben lévő új hatalmi pólus tudja ellensúlyozni. Washington nyomására az Európai Unió épp megsemmisíti az európai gazdaságot, mindezt amiatt, hogy Oroszországban a boltokban drágább legyen az élelmiszer. Ameddig az Európai Unió Washington irányítása alatt van, egy európai hadsereg nem csak a tagállamokra jelent terrorfenyegetést, de veszélyt jelent a világ valamennyi szabad nemzete számára.

http://www.hidfo.net.ru/2015/03/09/diktaturaba-fordul-az-europai-unio-juncker-europai-hadsereget-akar



Az euró-szkeptikusok egyike  a következőképpen fogalmazta meg véleményét a kérdésben:

„Mindannyian láthattuk, milyen káoszt okozott az EU a gazdaságban, hogyan bízhatnánk rá ezek után a védelmet is?”

Az EU rendkívül megosztott abban, hogy miként kezelje az egyre nyíltabban fellépő Oroszországot:

„Az Európai Bizottság elnöke egy EU hadsereg felállítására szólított fel, hogy az Unió megmutassa Oroszországnak „mennyire komolyan gondolja az európai értékek védelmét.”

A német Die Welt-nek adott interjúban Jean-Claude Juncker, az EU végrehajtó szervének vezetője azt mondta, hogy az EU hadsereg végre „hihető választ adhatna a tagállamok vagy az EU bármelyik szomszédjának békéjét veszélyeztető incidensekre.”

Úgy gondolja, hogy a NATO nem nyújt elegendő védelmet, mivel nem minden tagállam része a szervezetnek.

Egyes tagállamok, például Észtország, Lettország és Litvánia, szigorúbb lépéseket várnak keleti szomszédukkal szemben, ugyanakkor egyes nagy tagállamok megosztottak az EU hadsereg felállítását illetően. Számos német politikus, bár óvatosan, de üdvözli az ötletet, míg a britek sokadszorra is elutasítják. (TheGuardian)

A britek köszönik, nem kérnek belőle…

A brit kormányszóvivő a következőket nyilatkozta vasárnap:

„Álláspontunk kristálytiszta: a védelem nemzeti, nem pedig EU felelősség. Esélytelen, hogy egy európai hadsereg felállításával kapcsolatos álláspontunk bármikor is megváltozzon.”

A németek benne lennének…

„Támogatom Juncker javaslatát az EU hadsereg felállítására, amennyiben ez a tagállamok saját hadseregeinek felszámolását jelentené és amennyiben az új hadsereget az Európai Parlament irányítaná,” írta egy Twitter üzenetben Jan Philipp Albrecht, a német zöld párt képviselője.

A német védelmi miniszter pedig a következőket nyilatkozta:

„A hadseregek ilyetén összefonódása, azzal, hogy idővel egy európai hadseregünk is lehet, a mi jövőnk.”

Elvben már létezik valami, ami hasonlít egy uniós hadsereghez, de nem nagyon akar működni. A tagállamok 1998-ban kezdtek el kacérkodni a közös biztonság- és védelempolitikával, 2007 óta pedig papíron létezik egy 60 ezer fős gyorsreagálású erő. Ebbe a tagállamok ajánlottak fel már létező egységeket, hogy szükség esetén rendelkezésre álljanak, de még a harcképessé nyilvánítás után is rengeteg hiányosság maradt, hogy uniós színekben együtt vessék be őket. Talán nem csoda, hogy ennek eddig a lehetősége se nagyon merült fel.

EU-Battlegroups

Forrás: zerohedge.com

http://idokjelei.hu/2015/03/a-nato-nem-eleg-juncker-eu-hadsereget-akar-oroszorszag-ellen/