Hídfő.net.ru | Brit rendőrség

Anglia és Wales hatóságai több mint 18 millió, nem büntetett előéletű civil képeit töltötték fel a rendőrségi arcfelismerő rendszerbe, - áll a BBC kedden, független megfigyelőre hivatkozva közölt írásában. Bár a brit rendőrség egy 2012-ben hozott, precedens értékű bírósági ítélet alapján (ami az adatbázisok törlésére kötelezte a rendőrséget) törvénytelennek tartja az ilyen eseteket, a hatóságok ragaszkodnak ahhoz, hogy az új adatbázis teljes mértékben összhangban van az adatvédelmi törvénnyel. Alastair MacGregor biometrikáért felelős biztos a BBC-nek nyilatkozva elmondta, hogy egy olyan rendszer épül, ami komoly aggodalmakat vet fel a magánszférával és polgári szabadságjogokkal kapcsolatban.

A brit rendőrség egyes hivatalaiban egyre elterjedtebb az arcfelismerő rendszer használata. Korábban arra hivatkozva vezették be ezt a rendszert, hogy a büntetett előéletű személyek fotói kerülnek be az adatbázisba, ami így megkönnyíti a bűnözők előkerítését. Nyugati mintára a magyar önkormányzatok is elkezdték kiépíteni az arcfelismerő programokkal kompatibilis térfigyelő kamerák hálózatát. A rendszer kiépítésekor ez is egyfajta összeesküvés-elméletnek számított: tűzzel-vassal üldözött politikai bűn volt olyat feltételezni, hogy a személyigazolványok, vezetői engedélyek és útlevelek fotói is bekerülnek a rendszerbe.

Térfigyelő kamera Budapesten, Józsefvárosban

A Metropolitan Police mostanra bizonyítottan egy teljes adatbázist készített, amibe a nem büntetett előéletű személyek fotói ugyanúgy bekerülnek, mint a többszörösen visszaeső bűnözőké. Mindez alapjaiban semmisíti meg azt, amit az "ártatlanság vélelmének" neveznek, valamint súlyosan sérül a magánszférához való jog. Egy ilyen rendszer üzemeltetése azt jelenti, hogy akinek személyigazolványa van, annak a hatóságok meg tudják állapítani a tartózkodási helyét. A Metropolitan Police, Leicestershire Police, és a brit határőrség használja ezt a rendszert, amihez bizonyítottan az ártatlan civilek arcképeit is hozzárendelik. Eközben a bűnözőknek csak alig több mint 3 százalékát fogják el arcfelismerő-rendszer használatával. Miközben a teljes megfigyelés bizonyítottan nem javítja a közbiztonságot, a hatalom számára jóval nagyobb teret ad a politikai ellenfelek fenyegetettségben tartására, - mindezt olyan országokban, ahol hivatalosan szólva fejlett civil társadalom és demokrácia van.


http://www.hidfo.net.ru/2015/02/03/nyugaton-egy-totalis-diktatura-teljes-megfigyeles-epul