Idén nyáron megkezdi működését az Univerzális Hitelminősítő Csoport, az orosz Rusrating és a kínai Dagong vállalatok által alapított globális vállalat, ami nagy nyugati hitelminősítő cégek, a Fitch, S&P és Moody's konkurenciájává válhat.

Az Alexander Zaicev, a Rusrating elnöke által kiadott közlemény szerint először 2015 júniusában, vagy júliusában fognak minősítéseket kiadni. Zaicev szerint első lépésben orosz és kínai vállalatokat fognak értékelni, utána megkezdik az együttműködést a BRICS országokkal és Latin-Amerikával. Azt követően kerül sor az Európai Unió és az Egyesült Államok. A Rusrating elnöke szerint az Univerzális Hitelminősítő Csoport szuverén államadósság besorolást is végez majd. "A legnagyobb különbség az új szervezet és az amerikai vállalatok közt a nemzetközi befektetők széleskörű jelenléte. Ez lehetővé teszi a vizsgálat objektivitását. Az amerikai vállalatok problémája, hogy azok a hitelminősítők egy-egy amerikai nagyvállalatot képviselnek." - mondja Zaicev.

Nemrég az S&P leminősítette és bóvli kategóriába sorolta Oroszország szuverén államadósság besorolását. Az utóbbi években a nagy nyugati hitelminősítő intézetek sorozatos leminősítéseket tettek orosz vállalatok és az ország ellen, hogy elriasszák a befektetőket és így korlátozzák a kormány anyagi mozgásterét. 2014 nyarán Anton Sziluanov pénzügyminiszter Pekingből nyilatkozva bejelentette az új, hongkongi központú hitelminősítő intézet megalapítását.

Hídfő.net.ru | Univerzális Hitelminősítő Csoport

http://www.hidfo.net.ru/2015/01/30/nyaron-megkezdi-mukodeset-nyugati-hitelminositok-konkurenciaja