2015.01.17.
16:29

Írta: lowoa

A génipar bizarr jövője

Az elmúlt években láthattuk, hogy miként fejlődnek a modern technológiák, mint a 3D-s nyomtatás, az egyszerű téridomok nyomtatásától, egészen a műanyag fegyverek, lakások vagy műszervek előállításáig. Elképesztő látni, hogy amihez egykor egy egész gyárkomplexum kellett, dolgozókkal, bérszámfejtőkkel és éjjeliőrökkel, ma előállítható az ember íróasztalán. Nem kérdés, hogy ez a technológia alapjaiban változtatja meg az életünket, de vajon milyen irányban?

A 3D-s nyomtatás csupán egyetlen példa. Számos más terület létezik, ami „demokratizálhatja” a világot, függetlenül attól, hogy mit gondolunk erről. Ilyen például a gyógyszergyártás vagy az energia előállítás. Ki ne akarna egészségügyi önállást vagy függetlenséget az áramszolgáltatóktól? Más kérdés persze, hogy ezek a technológiák szolgálhatják-e valaha a kisemberek érdekeit vagy csupán az elit hatalmát fogják erősíteni.

Van egy terület azonban, amire kevesen gondolnak, illetve laikusként eszünkbe sem jut, hogy a fenti technológiák közé soroljuk. Ez a génmódosítás. Mi lenne, ha hamarosan bárki hozzájuthatna a génmódosításhoz szükséges eszközökhöz és akár hobbiszinten művelhetné ezt a sokat vitatott eljárást?

Azonban még mielőtt bármelyikünknek alkalma lett volna elgondolkozni egy ilyen eszköz etikusságán, a berendezés megvalósult.

A Ray Kurzweil és Peter Diamandis által alapított és a Google-hoz hasonló megacégek által finanszírozott Szingularitás Egyetem bemutatta az eszközt, amivel több millió DNS-t lehet előállítani az alapoktól, tehát nem meglévő molekulákat módosítani, hanem újakat létrehozni. A feltalálók úgy gondolják, hogy az eszköz igazi „fogyasztói termékké” válhat.

Öveket becsatolni! Az ego és az önhittség klinikai példái következnek (angol nyelven). (Tekerd át az első két percet, ha nem vagy kíváncsi Ray Kurzweil ömlengésére a Szingularitásról.)

Röviden és közérthetően összefoglalva az eljárást: A DNS szálban található A, T, G és C bázispárokat a videóban látható üvegekből töltik az első berendezésbe. Az elkészült DNS szálak 20%-a tekinthető hibamentesnek. Ezeket egy mikroszkopikus felbontású kamera segítségével kiszűrik. A nyomtató már csak a hibátlan DNS ‘molekulákkal’ dolgozik, amelyekből másodpercenként 100 darabot képes nyomtatni. A nyomtató több DNS-t állít elő egyetlen futtatás során, mint amennyit az egész világon összesen létrehoznak egy egész év alatt.

A riportból  kiderül, hogy magasröptű ötletek egész sorával rendelkeznek a találmány felhasználását illetően, mint például, hogy visszahozzák a dinoszauruszokat, életet „állítanak elő” mesterségesen vagy kiküszöbölik a születési rendellenességeket.

Austen Heinz, a Cambrian Genomics alapítója, a berendezés feltalálója szerint bármilyen élő anyagot képesek lesznek előállítani, segítségével bárki géntervezővé válhat és úgy gondolja, hogy a szintetikus DNS-é a jövő.

Sajnos a feltalálókban még csak fel sem merül, hogy milyen következményekkel járhat az emberi vagy a földön található bármilyen egyéb génállomány megbolygatása. Végtére is „csupán” az élet alapjairól beszélünk! Miért óvatoskodjunk?

Úgy vélik, hogy simán átadhatják a teremtés „kulcsát” bármilyen jöttmentnek, aki megengedheti magának, hogy megvásárolja a berendezést és még csak el sem gondolkoznak azon, hogy ez jó ötlet-e.

A találmány segítségével tehát bárki, akinek elég pénze van és tanult genetikát, bármilyen genetikai kotyvalékot előállíthat. Például keresztezhet növényeket és állatokat vagy új vírusokat hozhat létre. És akkor még csak azt említettük meg, amit szándékosan állítanának elő, de mi van a tévedésekkel és balesetekkel? Röviden, ez a berendezés magát az életet változtathatja meg a Földön, támogatói pedig úgy kezelik, mint bármilyen más internetes startup-ot.

Félreértés ne essék, nem az új technológiák ellen beszélek úgy általában. A 3D-s nyomtatás remek eszköz lehet az emberiség szolgálatában, de meg kell értenünk, mi történhet, ha egy ilyen újítás rossz kezekbe kerül, márpedig ilyen kezekből bőven akad azok körében, akik megengedhetik maguknak, hogy megvásárolják.

A DNS nyomtató esetében is elmondhatjuk, hogy egyrészt rendelkezik azzal a potenciállal, hogy kihúzza a szőnyeget a nagy biotechnológiai cégek alól, akik jelenleg monopóliumot élveznek a génmódosítás terén, de ugyanakkor olyan szellemet szabadíthat ki a palackból, amit emberi erővel már soha többé nem lehet visszacsalogatni.

Forrás: The Daily Sheeple

komment

süti beállítások módosítása