Így hangolják a világot a Szeretet ünnepére időzítve, hogy még nagyobbat üssön a lélekharcban.
 
USA
 
Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) - ugyan miért is ne - arra figyelmeztette a helyi hatóságokat, hogy egy "névtelen bejelentés" szerint az Iszlám Állam terroristái a Mississippi folyó Memphis-Arkansas hídjának felrobbantására készülnek - közölte december 23-án, kedden az FBI egy szóvivője. A hídon vezet át a Tennessee és Arkansas államokat összekötő főközlekedési utak egyike. Chris Allen szóvivő szerint az FBI csupán „fokozott elővigyázatosságra” intette a helyi rendőri szerveket. Hozzátette, hogy „egy alá nem támasztott, névtelen fenyegetésről van szó", amelynek nyomán az FBI-nak nem sikerült hasznos információkat szereznie. A Fox13 News memphisi televízió idézte az FBI névtelen bejelentésre hivatkozó figyelmeztetését, amely szerint az Irakban és Szíriában iszlám kalifátust kikiáltó dzsihadista szervezet egy Memphis városában élő embert bízott meg azzal, hogy a terrorcselekmény végrehajtására mozgósítsa az Iszlám Állam egyesült államokbeli sejtjeit.
IRAK
Egy ISIS-tag öngyilkos merénylő december 24-én, szerdán felrobbantotta magát az iraki főváros közelében, elvegyülve az Iszlám Állam ellen harcoló iraki kormánykatonák és az ugyancsak a dzsihadisták ellen küzdő szunnita milicisták között. Huszonhat embert ölt meg, 56-an pedig megsebesültek.
Az áldozatok elsősorban a Szahvaa (Ébredés) szunnita törzsi milícia tagjai voltak, akiknek a szervezete 2006-ban jött létre, és akkor csatlakozott az amerikai erőkhöz az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat iraki erői elleni harcra. Tagjai, vezetői, akiket a felkelők árulóknak tekintenek, gyakran válnak a kormányellenes erők célpontjaivá. Milicisták egy csoportja a Bagdadtól mintegy húsz kilométerre lévő Madain város egyik katonai támaszpontja mellett gyűlt össze, hogy felvegyék a havi zsoldjukat. Az iraki kormány katonái közül is sokan ott voltak.
JORDÁNIA
Az emberi jogi szervezet közlése szerint december 24-én a gépet a dzsihadisták fellegvárának tartott Rakka város felett érte találat, és a jordániai pilótát foglyul ejtették. Jordánia megerősítette, hogy a szíriai légtérben lelőtték egyik harci gépét, amely részt vett a dzsihadisták elleni légi támadásokban. Ez volt az első eset, hogy a koalíció valamelyik gépét az Iszlám Állam fegyvereseinek sikerült elpusztítaniuk. Szaúd-Arábia, Jordánia, Bahrein és az Egyesült Arab Emírségek csatlakoztak a koalíció szeptember 23-án indított légi csapásaihoz, Katar csak logisztikai támogatást biztosít ezekhez a hadműveletekhez - jelentette a londoni központú Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH).
ALGÉRIA
A hadsereg tájékoztatása szerint Abdelmalek Gurival az Algírtól 60 kilométerrel keletre fekvő Isszer városában december 23-ra, keddre virradóra végeztek, és két másik társát is megölték. Guri az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezethez kötődő Algériai Kalifátus Katonáinak volt az irányítója, és az utóbbi években egy sor véres - a hadsereg és mások ellen elkövetett - merényletért tették felelőssé. A francia Hervé Gourdel túravezetőt szeptember 21-én rabolták el az algériai fővárostól 110 kilométerre található Tizi-Uzuban. Az Algériai Kalifátus Katonái másnap az 55 éves turista megölésével fenyegetőzött és felszólította Franciaországot, hogy állítsa le a légicsapásokat az Iszlám Állam hadállásai ellen. A csoport a férfi lefejezését helyezte kilátásba, amennyiben kérésének 24 órán belül nem tesznek eleget. Miután lejárt az ultimátum, a terrorcsoport videót tett közzé az elrabolt férfi lefejezéséről Véres üzenet a francia kormány számára címmel. Gourdel holttestét azóta sem találták meg.

Bakta Lóránt összeállítása