Több mint egymillió európai állampolgár írt alá egy petíciót, ami követeli, hogy az európai országok hagyjanak fel az Amerikai Egyesült Államokkal folytatott tárgyalásokkal a transzatlanti szabadkereskedelmi övezet megalapításáról.

A petíciót népszerűsítő honlap kifejti, hogy az Egyesült Államok több téren is sérti az európai szabványokat, és egy ilyen szabadkereskedelmi egyezmény példátlan hatalmat adna a multinacionális vállalatok kezébe, ami a demokrácia teljes felszámolásához és a nagy mamutvállalatok korlátlan uralmához vezethet. Ez egyben a környezet roncsolásával és a fogyasztók jogainak sárba tiprásával is jár.

A Stop-TTIP weboldal szerint az elmúlt hónapok során Európa-szerte fokozódott a TTIP létrehozása elleni civil ellenállás, Európa-szerte szerveződtek tüntetések ez ellen, ami a közeljövőben csak fokozódni fog, mivel az egyezményt 2014 végén véglegesíthetik. Azt követően pedig az amerikai multinacionális vállalatok kiszorítják a piacról az európai vállalatokat, ami többek közt a génmódosított termékek beözönléséhez és a munkanélküliség robbanásához vezet.

Hídfő.net.ru | Stop-TTIP


http://www.hidfo.net.ru/2014/12/05/peticio-transzatlanti-szabadkereskedelmi-ovezet-ellen