Az Eurázsiai Gazdasági Unió január 1-i indulását követően betilthatja a dollár és euró használatát a tagállamok területén, ehelyett a nemzeti valuták használatát teszik kizárólagossá.

Az orosz Állami Duma már elfogadta az előterjesztést, miszerint az egységes fizetési övezetben csak a nemzeti valutákban lehessen a tranzakciókat bonyolítani, a nyugati valuták használata pedig legyen betiltva. Az Izvesztyija üzleti napilap szerint az Eurázsiai Gazdasági Unió tagállamai - egyelőre Oroszország, Belorusszia, Kazahsztán és Örményország - nem használhatják a dollárt és az eurót az egymás közti kifizetésekben. A szövetség ehelyett egy egységes fizetési rendszert fog kialakítani a következő tíz évben, ami a nemzeti valuták egyidejű és egymás mellett történő használatát gördülékenyen biztosítja majd.

Az új koncepciót a Nemzeti Fizetési Tanács igazgatósági tanácsának elnöke és az Orosz Ipari Kamara alelnöke, Alexander Muricsevij terjesztette elő, aki elmondta, hogy a szövetségben egy olyan fizetési rendszert építenek ki, ami lehetővé teszi, hogy a tagállamok bármely tagállam nemzeti valutájában intézhessenek kifizetéseket egymás közt, az unión kívüli pénznemekben - főként dollárban és euróban - viszont nem. Ez az új rendszer annak a fizetési rendszernek a kiterjesztése lesz, amit Oroszország a VISA szolgáltatásainak leállítása idején kezdett el a gyakorlatba átültetni, amit első lépésként Belorusszia és Örményország fizetési rendszerével egyesítenek. Egy másik kezdeti intézkedés, hogy az Eurázsiai Gazdasági Unió indulását követően azonnal betiltják a dollár és az euró használatát a szövetség területén.

Hídfő.net.ru | Putyin, Lukasenko és Nazarbajev2014. május 29. - aláírták a szövetség alapszerződését, és megásták a dollár sírját

Az előterjesztés szerint ez lehetővé teszi az Eurázsiai Gazdasági Unió számára, hogy a szövetség gazdasági és politikai életére gyakorolt nyugati befolyást már az indulás pillanatában felszámolják. Az Eurázsiai Gazdasági Bizottság adatai alapján ugyanis 2013-ban a vámunió tagállamai közt zajló kifizetések 40%-a még dollárban, 8-9%-a euróban, 1%-a más idegen valutában zajlott, 50%-a pedig rubelben. A változás azt fogja jelenteni a gyakorlatban, hogy azok az országok, melyek eddig dollárban intézték a kifizetéseket, január 1-től saját nemzeti valutáikat használják majd a gazdasági kapcsolatokban, a dollár közbeiktatása nélkül. A Szövetségi Tanács támogatta a kezdeményezést, mert egy teljesen abszurd dolog, hogy a tagállamok olyan országok pénznemében intézzék a kifizetéseket, melyek nem tagjai a szövetségi rendszernek. "Miért használnánk az Örményországgal, Belorussziával, Kazahsztánnal kötött üzletekben a dollárt és az eurót? A dollár kibocsátási rátája nagyon magas, az USA gazdasága nem kerülheti el az összeomlást, és az USA államadóssága is nagyon magas." - eképpen kommentálta a döntést Jevgyenij Tarol, a Szövetségi Tanács gazdaságpolitikai bizottságának tagja. A rubel több mint 40%-ot gyengült a dollárral szemben 2014 kezdete óta. Ugyanakkor a rubel árának ingadozása annak tudható be, hogy a nyugati valuták használata tiltott lesz a szövetség területén, így jelenleg hatalmas vagyonmozgások zajlanak csak az Eurázsiai Gazdasági Unió valutái és a nyugati valuták átváltása terén.

Az Eurázsiai Gazdasági Unió területén több valuta lesz párhuzamosan használatban, ami az új szövetség gazdaságának egyfajta megdönthetetlen stabilitást ad a kezdeti időszakban. Az euró árfolyamát lehet manipulálni, és az európai gazdaságra nyomást lehet gyakorolni az euró manipulálásával, mert egyetlen közös valuta van használatban, és annak árfolyama az euróövezet minden tagállamára hatással van. Ezzel szemben az Eurázsiai Gazdasági Unió tagállamai az egymás közötti kifizetésekben azt a valutát fogják használni, ami az árfolyam alapján a legjobban megéri nekik. Tehát nem lehet majd nyomást gyakorolni az Eurázsiai Unió gazdaságának egészére azzal, hogy idegen hatalmak a rubel vagy bármely más valuta manipulációjára törekszenek - ehhez egyidejűleg az összes tagállam valutájára kellene egy összehangolt művelettel nyomást gyakorolni. A tagállamok és nem-tagállamok valutái közti árfolyamok manipulálása viszont a tagállamok valutái közti egyensúlyt nem bontja meg, tehát a szövetség ezzel a koncepcióval a megdönthetetlen stabilitás pénzrendszerét építheti fel.

A koncepció szerint a tagállamok közbeiktatott bankok nélkül, közvetlen átváltással intézhetik egymás közt a tranzakciókat, ami az átutalásokat is jelentősen meggyorsítja. Tehát az eurázsiai szövetségben nem lesz jelen az a tényező, hogy az átutalás során előbb dollárra kellene váltani az összeget, majd dollárról a másik valutára, és ugyanezt a mechanizmust nem iktatják be a rubellel. Nem egy újabb egypólusú pénzrendszerről van szó, amiben csak annyi változás történik, hogy a dollárt rubelre cserélik - ehelyett egyelőre egy többpólusú pénzrendszer épül, ami külső behatásokkal szemben annál stabilabb, minél több pólusa van.

A tagállamok azonban tovább folytatják a tárgyalásokat a pénzrendszer jellegével kapcsolatban. A szövetség jelenleg egy mérföldkőnek tekinthető lépés előtt áll, a gazdasági uniónak ugyanis logikus következménye lenne a monetáris unióban bevezetett egységes pénz, ami a gazdasági integráció mélyítését jelentené. A tagállamok vezetései és a pénzintézetek jelenleg mérlegelik a pro és kontra érveket ezzel kapcsolatban. Az egypólusú pénzrendszer ugyanis annak a megfelelője lenne, ami a nyugati szövetségnek egyértelműen nem működött. Az Európai Uniónak az euró bevezetése több kárt okozott mint hasznot, és mostanra az euróövezet tagállamai is a nemzeti valutákra visszatérés felé húznak. A többpólusú, befelé nyitott, kifelé zárt pénzrendszer azonban egy új koncepció, ami stabilitást és védelmet ígér. Értelemszerűen, egy ilyen többpólusú rendszer csak úgy működőképes, ha a tagállamok egymás közt csak a rendszeren belüli nemzeti valutákat használhatják. A dollár és euró használatának betiltása ebből a szempontból mérföldkőnek tekinthető. Mostanra már zajlik a pénzvilágban annak a helyzetnek az előszele (inkább viharnak nevezhető), ami 2015. januárjától előáll majd. A dollár és euró betiltásának meglesz a pozitív következménye az új szövetség nemzeti valutáira nézve, pusztító hatása lesz azonban a nyugati országok gazdaságára, ahová "beszorul" majd mindaz az euró és dollármennyiség, amit a keleti országok már nem használnak. A dollár cirkulációjának csökkenése pedig omlás-szerű elértéktelenedést okozhat.

Washington a mérsékelt atlantista kormányok eltávolításával és radikális atlantista csoportok hatalomra juttatásával próbálkozik azokban az országokban, melyek az Eurázsiai Gazdasági Unió potenciális tagállamai. Hazánkban a látszólag civil megmozdulások eszközei ennek a törekvésnek, mert a közeljövőben Magyarország az Eurázsiai Gazdasági Unió tagállam-jelöltje lesz.


http://www.hidfo.net.ru/2014/12/04/betiltjak-dollar-es-euro-hasznalatat