Ne így...

 

Hogyan segítheted a gyermeked, hogy remekeljen a tanulásban, és jól érezze magát az iskolában?

 


Hanem így...

 

Bátorítsd érdeklődési körében, és ne oldd meg helyette a feladatokat, tanítsd meg felelősséget vállalni! Ha nem ért egy iskolai feladatot, akkor se gyere elő a kész megoldással, próbáld meg rávezetni a gyakorlat könyvbeli magyarázatával, tanítsd meg gondolkodni! Fontos, hogy önállóságot tanuljon.

Nyújts neki biztonságot! Csak egy magabiztos, boldog gyermek képes a tanulásra. Ha úgy érzi, nem szeretik, nem foglalkoznak vele eleget, nem tud odafigyelni az iskolában sem, szétszórttá válik, és kevésbé teherbíróvá.

A tanulás akkor megy jól, ha a gyerkőc elég érett, és kiegyensúlyozott érzelmileg. Biztosíts neki nyugodt otthoni hátteret! Figyelj az igényeire, éreztesd vele, hogy szereted! Mindig legyen olyan minőségi idő a napjaitokban, amikor megnyílhat, kiöntheti neked a szívét. Az iskolában vannak jó, és rossz élményei is, de egy reggeli ölelés biztos érzelmi támaszt nyújthat neki a különféle élmények feldolgozásához.

Tudd, hogy mi a gyermeked elsődleges szeretetnyelve. 5 szeretetnyelv létezik: érintés, elismerő szavak, minőségi idő, ajándékozás, és szívesség. Azzal, hogy helyesen fejezed ki számára a szereteted, tanítasz, és nevelsz is.

Taníts meg arra is, hogy tudja kezelni a feszültségeit. Megfelelő támasz, ha otthon stabil értékrend van, de azt is mondd el neki, hogy az emberek sokszínűek, más értékrendjük lehet, mint neki, és ezt tiszteletben kell tartani.

Beszélgetéseitek legyenek tartalmasak, törekedj vele a jó viszonyra! Ne csak a rutindolgokról beszéljetek! A szülők szellemi érdeklődése is hatalmas szerepet játszik a gyermekek iskolai sikerében.

 

Erős, életigenlő, gazdag lelületű, nagytudású nemzedéket nevelünk magyarságunk számára!

 

Bíró Dalma