A dollár használatának beszüntetése, a rubel és jüan használatára átállás jelentősen növelni fogja Oroszország és Kína beleszólását a globális energiapiaci viszonyokba, - mondta Vlagyimir Putyin orosz elnök, hozzátéve, hogy az első ilyen üzletek már folyamatban vannak. "A rubelben és jüanban folytatott kifizetések ígéretesek, egy ilyen széleskörű munka azt jelenti, hogy a dollár hatása az energiaszektorra jelentősen csökkenni fog. Ez nem rossz se a globális gazdaságnak, se a világ energiapiaci helyzetére nézve."

Putyin az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés csúcstalálkozóján kifejtette, hogy beengedik a kínai befektetőket Oroszország több nagyvállalatába is, ahol a kifizetéseket jüanban fogják folytatni. Egy nappal ezelőtt a Rosznyeft energiaóriás és Kína Nemzeti Olajvállalata aláírta a megállapodást a Vankornyeft 10%-os részesedésének eladásáról, ami a kelet-szibériai régió olajiparában bír jelentős kitettségekkel.

Putyin kifejtette, hogy a két ország az államközi megállapodásokban - elsősorban az energetikában - a dollár helyett csak nemzeti valutát használ, és ezt ki fogják terjeszteni a gazdaság más szektoraira is. Dimitrij Peskov elnöki szóvivő elmondta, hogy "Nagyobb hangsúlyt kap a jüan használata olyan érzékeny területeken is, mint a katonai és technológiai együttműködések. Ez segíteni fog a jüan lokális tartalék valutává erősítésében."



http://www.hidfo.net/2014/11/10/putyin-dollar-jelentosege-egyre-csokken