Nemcsak az átlagembert, de még a szakértőket is meglepte, hogy a Microsoft kedden nem az előzetesen várt Windows 9-et mutatta be, hanem egyenesen a Windows 10-es verziójával rukkolt elő. A szoftvercég szerint annyira sok az újdonság benne, hogy vétek lenne a kilences verziószámot elpazarolni rá. Azt, hogy ez tényleg így van-e, korai megítélni, hiszen még csak a tesztverzió jelent meg belőle, ezt próbálta ki tesztelőnk szerda éjjel. A telepítés nem kihívás, bár a Windows 8-nál sem volt az, a tesztverzió viszont nem tud magyarul, és a Windows 8-as programokat sem emeli át a régi rendszerből, a dokumentumokat és képeket viszont megőrzi abban az esetben, ha a gépen megtalálható egy korábbi Windows.A sebességgel semmi baj, de a Windows 7 és 8, illetve az SSD-meghajtók elterjedése óta ezt már megszoktuk. Az első indításkor nem a nyolcas Windows indítóképernyője fogad, hanem a Windows asztala némileg átpofozott kiadásban. Újra itt a Start menü, nekem ez mindig a monitor jobb oldalára van húzva függőleges pozícióban. Hamar kiderül, hogy a bétában nem lehet átméretezni, csak akkor, ha a tálca vízszintes pozícióban van. Örömmel konstatáltam azt is, hogy a Windows 10 nem örökölte meg a 8-ból a sarokba húzott egérkurzorral előbukkanó menüket sem – ezek többségét a Windows 8-ban külön segédprogrammal tiltottam le, mert idegesítők voltak számomra. Attól, hogy most már bele lehet pakolni az appok csempéit, amelyek aktív információkat is megjeleníthetnek, például a levelezőapp kiírja a téglalapjába, hogy ki írt nekünk üzenetet. Csak függőlegesen lehet állítani a Start menü méretét, így az lehet hosszú és vékony, vagy széles és lapos is. A szélességet a belsejébe mentett csempék száma alapján állítja a Windows. Nem kötelező mindent a Start menübe pakolni, a tálcára továbbra is kitűzhetők a gyakran használt programok, például a böngésző vagy a zenelejátszó programok.

Szokatlan, kémprogramokat idéző módon gyűjthet adatokat felhasználóiról a Windows 10 már kipróbálható verziója.

"Ha megnyit egy fájlt, információkat gyűjthetünk magáról a fájlról, a megnyitására használt programról, valamint a megnyitáshoz szükséges időről is" – figyelmezteti a múlt héten bemutatott Windows 10 technikai előzetesét telepítő felhasználókat a Microsoft. A nagyjából soha, senki által el nem olvasott – az Inquirer által viszont átnézett – felhasználási feltételek között azonban még furcsább kitétel is szerepel. A vállalat kijelenti, a telepítéssel engedélyt adunk neki, hogy figyelje számítógépünk billentyűzetét, az azon beírt szöveget pedig a gépről továbbítsa szervereire.

birkakvagytok_win10


A fájlok és a billentyűleütések megfigyelése okaként a cég a Windows továbbfejlesztését nevezi meg: az előbbivel a fájlkezelés gyorsaságán, utóbbival pedig a szövegbevitelkor hasznos automatikus kiegészítés funkción szeretnének javítani. Ezzel együtt viszont adatvédelmi szempontból legalábbis szokatlan az információszerzés ilyen módja, főleg annak fényében, hogy a Windows 10 ingyen letölthető próbaverziója a fenti adatok mellett a felhasználót egyértelműen azonosító adatokat is gyűjti: név, e-mail cím, érdeklődési kör, használt eszköz, programok és csatlakozott hálózatok.

 

Bakta Lóránt