Mit eszik a világ lakossága? Mit eszik egy család Japánban, az USA-ban, vagy Csádban? - erre a kérdésre kerestük a választ. Bemutatják azt, hogy egy átlagos család egy héten át hogyan táplálkozik a Földgömb lekülönbözőbb pontjain.


Megdöbbentő lehet, hogy milyen jelentős eltérések vannak nemzetek táplálkozása között. Bár sok család az Egyesült Államokban és Mexikóban gyorséttermi ételeket és üdítőitalokat fogyaszt, míg egy bhutáni család például főleg zöldségeken, magvakon és gyümölcsökön él. Az alábbi képek önmagukért beszélnek, és talán a legégetőbb kérdés az, hogy mennyire maradt meg a táplálkozás tisztelete, az étel megbecsülése világunkban


Észak-Karolina, Egyesült Államok

Meglepő módon, az Egyesült Államok többet költ egészségügyre, mint bármely nép a világon.  Miközben az is tény, hogy a világon itt fogyasztják a legtöbb feldolgozott, finomított élelmiszert. 


Ez a család Észak-Karolinában szinte teljesen feldolgozott és előre elkészített ételeket eszik, nagy mennyiségű gyorséttermi “szemét” étellel megspékelve. Kedvenc ételük a gyorséttermi pizza. Elsősorban cukorral teli “gyümölcs” italokat és mega méretű üdítőitalokat fogyasztanak. Ez az átlag amerikai étrend végeredményben krónikus betegségekhez vezet.

Mexikó


A mexikói családok is inkább fogyasztanak cukros üdítőket és feldolgozott élelmiszereket, bár a gyümölcs és zöldség bevitel magasabb, mint az Egyesült Államokban megfigyelt családoknál. A család kedvenc ételei: pizza, tészta és csirke.

Kanada


Azonos feldolgozott ételek szerepelnek a kanadai család asztalán is mint a mexikói és az amerikai családoknál. A kanadai családok ugyanúgy fogyasztanak feldolgozott húsokat és chipseket, de észre lehet venni, hogy több zöldség és friss hal kerül itt az asztalra. Joghurt és sajt is nagyobb mennyiségben szerepelt.

Olaszország


Az olasz családok élvezik a kenyeret, tésztát és a válogatott gyümölcsöket. A magvak jelentős részei az étrendnek, valamint más szénhidrátban gazdag élelmiszerek is. Az olasz családok általában magas fehérjetartalmú ételek helyett a “hagyományos” olasz ételeket választják, mint a tészta ragu. Bár számos ételt frissen sülve, házilag elkészítve fogyasztanak, az olasz családok még mindig nagy mennyiségben fogyasztanak üdítőket.

Kína


Ez a kínai család szereti a rántott aprított sertéshúst édes-savanyú mártással. Ez is a kedvenc ételük. Feldolgozott élelmiszeripari termékek fogyasztása keverve csomagolt húsokkal és halakkal jellemző rájuk, bár ez a kínai család több gyümölcsöt és zöldséget eszik, mint például egy amerikai család.

Csád



Ez a család a fejlődő országok közé sorolható Csádban lakik, és 292 forintnak megfelelő összeget költ az egész család heti élelmiszer ellátására. Kedvenc ételük a friss juh leves.

Japán


Talán meglepő, de ennek a japán családnak az étrendje feldolgozott “szemét” étellel és cukros süteményekkel van tele. Kedvenc ételük a sütemény, sült krumpli és sashimi. Ugyanakkor nem elhanyagolható az ételek agyoncsomagolása sem.

Németország


Ez a német család amerikai stílusú táplálkozási sémán él, kedvenc ételeik a pizza, vaníliás puding, sült burgonya és sült tészta. Azt is észre lehet venni, hogy nagyobb mennyiségű sör és egyéb alkoholos ital van itt az asztalon. Ugyanakkor helyet kapott néhány gyümölcsféle és zöldség is az asztalon.

 

Bíró Dalma összeállítása