Megnyitották a Sanghaj Együttműködési Szervezet csúcstalálkozóját Dusanbéban, Tádzsikisztán fővárosában, ahol a tagállamok államfő fognak tanácskozni a szervezet további terjeszkedéséről, valamint az együttműködések bővítéséről. A megnyitó ünnepségen Emomali Ramon tádzsik államfő kifejtette, hogy fokozni kívánják a szervezet jelenlétét a globális politikában, ennek érdekében számos nemzetközi probléma, többek közt regionális konfliktusok is megvitatásra kerülnek. Miután az államfők zárt ajtók közt lefolytatták az első tárgyalásokat, az államfők tanácsa szélesebb formátumban kerül megtartásra, melyben a megfigyelő országok küldöttei is részt vesznek.

Ramadan Rahimzoda belügyminiszter közölte, hogy a nemzetközi helyzetre tekintettel rendkívüli biztonsági intézkedéseket kellett hozni mind a rendőrség mind a védelem terén. Az országban gyakorlatilag háborús készültség van.

Dusanbéban 12 ország államfői gyűltek össze. A Sanghaj Együttműködési Szervezet hat tagján felül (Oroszország, Kína, Kazahsztán, Üzbegisztán, Tádzsikisztán és Kirgizisztán) a megfigyelő országok, partnerországok képviselői és Türkmenisztán elnöke is megjelent. India külügyminiszteri szinten képviseltette magát. A jelenlegi csúcstalálkozón várható döntés a szervezet bővítéséről, az előzetes hírek szerint Irán teljes jogú tagsága kerül megvitatásra.

Hídfő.net | Sanghaj Együttműködési Szervezet államfői

http://www.hidfo.net/2014/09/12/megnyitottak-sanghaj-egyuttmukodesi-szervezet-csucstalalkozojat


http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/22/Supranational_Asian_Bodies.svg/380px-Supranational_Asian_Bodies.svg.png

Sanghaj Együttműködési Szervezet: közös erővel a nyugati felforgatás ellen

Sanghaj Együttműködési Szervezet: közös erővel a nyugati felforgatás ellen

A Sanghaj Együttműködési Szervezet államfői ma határoztak arról, hogy a 2014-15-ös időszakban Oroszország veszi át a szervezet elnökségét. A döntést Emomali Rahmon tádzsik elnök jelentette be egy zárt ajtók mögött folytatott tárgyalást követően. Az elnök egyben azt is bejelentette, hogy a szervezet a következő ciklusban közös erőfeszítéseket tesz a terrorizmus, az extrémizmus és a kábítószer-kereskedelem visszaszorítására, ennek koordinálását pedig Oroszország fogja lebonyolítani.

Hídfő.net | Emomali RahmonEmomali Rahmon, Tádzsikisztán elnöke

A bejelentés látszólagos "sablonossága" ellenére igen mély tartalommal bír. Oroszországban ugyanis mindhárom jelenség jelentősen más dimenziót képvisel, mint a nyugati országokban. A közép-ázsiai térségben és Oroszországban a kábítószer-kereskedelem túlnyomó része arra vezethető vissza, hogy Afganisztánban az amerikai jelenlét óta sokszorosára nőtt a kábítószer-termelés, ami a környező országokban fejti ki bomlasztó hatását. A terrorizmus elleni harc is egész más dimenziót jelent, a Sanghaj Együttműködési Szervezet tagállamaiban terrorista szervezetként vannak nyilvántartva olyan csoportok, melyeket az Egyesült Államok és más nyugati országok a "demokratizálódási folyamat" részeként támogatnak. A terrorizmus elleni harc ebben a viszonylatban a szíriai lázadók elleni közös fellépést is jelentheti adott esetben, de érthető a Kaukázusban zajló felforgatás közös erővel felszámolására is.

Extrémizmus alatt pedig leginkább a Kirill pátriárka által megfogalmazottakat kell érteni; a nyugati hedonista életvitel, a liberalizmus az extrémizmus legveszélyesebb formája. Emellett a vallási alapú extrémizmus, vagyis a liberális média által elkövetett vallásellenes, egyházellenes kirohanások is többévi szabadságvesztéssel büntetendőek Oroszországban. Példának okáért; az orosz extrémizmus-értelmezés alapján a liberális Index.hu átlagos, bármilyen vallási témát érintő publikációja alapján 18 év börtönbüntetés járna az elkövetőnek.

Extrémizmus továbbá az illegális bevándorlók által a többségi lakosság ellen elkövetett bűncselekmények, ahogy a nyugati pénzen fenntartott szélsőjobboldali szervezetek kisebbségek elleni agitációja is extrémizmus. Mindezek felszámolására a Sanghaj Együttműködési Szervezet közös erőfeszítéseket fog tenni, Oroszország elnökségével.

A Sanghaj Együttműködési Szervezet Eurázsia mintegy kétharmadát foglalja magában, több mint 1,5 milliárd embert, a Föld lakosságának egynegyedét. Ennek a másfél milliárd embernek Moszkva elnöksége alatt lehetősége van arra, hogy végleg leszámoljon a liberalizmussal és annak romboló hatásaival.

http://www.hidfo.net/2014/09/12/sanghaj-egyuttmukodesi-szervezet-kozos-erovel-nyugati-felforgatas-ellen