2014.06.24.
10:31

Írta: lowoa

Google térkép valósidőben?

A legtöbb ember alig várja, hogy pihenőnapján elvonuljon a világtól egy csendes helyre, legyen az egy kert, park vagy tisztás. Lehetséges azonban, hogy hamarosan szinte lehetetlen lesz a kíváncsi szemektől távol maradni, ha a Google törekvéseit helyesen értelmezzük.
A számos technológiai és starup cég közül, amelyeket a Google idén felvásárolt, az egyik különösen aggasztó lehet a magánszférát és magánadatokat védeni kívánó emberek számára. A Google abban a reményben fizetett 500 millió dollárt a Skybox nevű műholdas felvételekre specializálódott cégért, hogy valósidejű frissítésekkel bővíthesse saját térképeit és haladjon Project Loon elnevezésű programjával, aminek célja, hogy drónok segítségével az egész földet lefedő Internethálózatot hozzon létre.
Természetesen az adatgyűjtési arzenál legújabb eszközét képviselő technológia sok vállalat számára érdekes lehet.
Nem meglepő, hogy éppen a Google áll a kezdeményezés élén, hiszen a cég az adatgyűjtésből él. Első körben arra használják majd az új lehetőséget, hogy a nagyvállalatok egymás után kémkedjenek.
A Wall Street Journal-ban nemrég megjelent interjúban, Dan Berkenstock, a Skybox társalapítója felfedte, hogy a cég éppen az egyik legnagyobb Apple alvállalkozó, a Foxconn által üzemeltett gyárak ki- és bemenő forgalmát figyeli, ugyanis a megnövekedett teherautó forgalomból meg tudják állapítani, hogy a kaliforniai cég éppen egy új iPhone kiszállítására készül-e. (Indepent)
Ez a kialakulóban lévő új iparág az egész világgazdaságra komoly hatással lehet:
A szántóföldek megfigyelésével a befektetők meg tudják majd jósolni az élelmiszerárak alakulását. A salakhányók méretéből megállapíthatják egy aranybánya teljesítményét. Az egyik Skybox legenda szerint az UBS egyik elemzője 2010-ben meg tudta jósolni a Walmart negyedéves jövedelmét, egyszerűen azáltal, hogy megfigyelte a bolthálózat parkolóit és kiszámolta a vásárlók mennyiségét.
Természetesen naiv lenne azt feltételezni, hogy a módszert csupán rivális cégek használják majd, hogy egymás után kémkedjenek. A Google sem abból gazdagodott meg, hogy a Walmart jövedelmét számolgatta. A nagy pénzek abból eredtek, amikor a hétköznapi fogyasztók és szokásaik után kezdett kémkedni. A hatóságok segítségével pedig a Skybox hamarosan még hatékonyabban teheti mindezt.
Egy héttel azután, hogy a Google megvásárolta a Skybox-ot, az amerikai kereskedelmi minisztérium enyhítette a műholdfelvételekre vonatkozó felbontási korlátozást. Korábban az 50 centiméternél kisebb tárgyak megjelenítése nem volt megengedett, az elkövetkezendő 6 hónap során azonban fokozatosan a 25 centiméternél nem kisebb tárgyak is azonosíthatóvá válnak majd. A technológia fejlődése nyilván nem áll meg. Ki tudja, mennyire lesznek pontosak a képek a jövőben? Az is biztos, hogy a valósidejű megjelenítés is legalább ilyen felbontást produkál majd.
Ilyen frissítési gyakoriság mellett már lehetővé válik a „életviteli minták” elemzése. Ez azt jelenti, hogy a cselekményeket nemcsak azonosítani, de követni is lehet.
A Google bizonyára tisztában van azzal, hogy a valósidejű térképezés lakossági elérhetőségével megnyitja Pandora szelencéjét, amit senki sem lesz képes bezárni többé. Ezzel a technológiával bármelyik hétköznapi állampolgár is kémkedhet titkosszolgálati barátaink vagy bármelyik ügynökség után. Pontosan úgy, ahogy a katonaság számára kifejlesztett drónokat hamarosan a tüntetők és lázadók kezében láthatjuk viszont.




Forrás: Activist Post

komment

süti beállítások módosítása