2014.04.22.
07:16

Írta: lowoa

Deviza-ügy: Így manipulálták...

120-szoros volt a devizahiteleknél az induló kamat?Számos vitát hallhattunk, cikket olvashattunk arról, hogy valójában a devizahitel devizahitel volt-e?Hiszen forintban kapták meg a hitelt felvevők…ez a hitel nem is látott svájci frankot…akkor hogyan is lehet devizahitelről beszélni? Summa summarum a bankók ebből az információ katyvaszból már sehogyan nem tudnak jól kijönni…váltig állítják, hogy ők devizahitelt adtak a hitelfelvevőknek, de ha ez valóban így történt, akkor nézzük csak meg, milyen forgatókönyv szerint zajlottak, akkoriban az események!
A London InterBank Offered Rate vagy más néven LIBOR a svájci frank éves kamatát 0.05 % – ban állapítja meg. Országunkban a svájci frankban elhelyezett 1 hónapos lekötéssel rendelkező banki betétekre ugyanekkora kamatot fizetnek, ami lássuk be nem egy nagy szám. Ezen mondatokból látjuk, hogy ha a magyar bankok, azt a svájci frankot, melyet a svájci frank hitelt felvevőknek biztosítottak mindegy, hogy honnan teremtették elő, hiszen a kamat a LIBOR esetén és a magyar betétesek pénzének esetén is csupán 0.05 %!!! Ezt azt jelenti, hogy magyar banknak azzal, hogy ezt a pénzt tovább adja a hitelt felvevőknek csupán 0,05 % kamatfizetési kötelezettsége van! Ha 10 millió forintnyi svájci frank hitelt veszünk fel, akkor ezt azt jelenti, hogy a nekünk adott 10 millió forintnyi hitelre a banknak mindössze 416 forintnyi kamatot kell fizetnie havonta annak, akitől ő szerezte a pénzt. Ezzel szemben a magyar bankok erre a 10 millió forintra az ügyfelektől nem 416 forintot kértek, hanem 6%-os kamatot, ami ebben a példában havonta 50.000 forintnyi törlesztőrészletet jelent. A 6-os kamat 120 -szor annyi, mint a bank amennyit kifizet annak, akitől a pénzt kapta!!!!
Felmerül a kérdés, hogy a 120-szoros kamat nem uzsorakamat-e??? Érdekes kérdés lehet az is, hogy vajon ez kimeríti-e a tisztességtelen gazdasági tevékenység fogalmát?
Ezzel a devizahiteles történettel Magyarország középső rétegét tették padlóra, akik dolgoztak, fogyasztottak, hitelt vettek fel, építkeztek, lakást vettek, autót vettek, fizették a törlesztőrészleteiket egy darabig……egyszóval, azok az ember kerültek padlóra, akik a gazdaság legfőbb ütőerét működtették!
A kormány a kilakoltatási moratóriummal (ami most lejár megint, ha meg nem hosszabítják) igen vastag lécet tett keresztbe a banknak, hiszen egy ilyen 10 millió forintos lakást vagy házat eladtak körülbelül a harmadáért, úgy hogy ők döntöttek, arról is, hogy ki lehet a vásárlója az ingatlannak, a további adósság pedig ott maradt a nyakán, annak aki a hitel felvette….csak közben nem lett otthona…Magyarország kormánya állítólag gőzerővel dolgozik azon, hogy a 120-szoros kamatot jelentősen le tudják csökkenteni, mindössze 5-10 szeresre csökkenteni, hogy minden család ki tudja gazdálkodni a törlesztőrészleteket, de ennek még valódi jeleit senki sem látja egyenlőre, csak a kárát!
Hihetetlen tény, hogy a svájci pénzügyminiszter egy nyilatkozatában azt a kijelentést tette, hogy valóban manipulálták a svájci bankok a deviza árfolyamokat! És innen indult a probléma…a manipulációtól. A svájci frank árfolyama gigantikus méreteket öltött, melyet nem elég, hogy a válság is előremozdított, de szándékos manipuláció áldozata is lett. Hogy miért történt ez így? Semmi másért csak pénzért…sok pénzért…jelentős extra profitért, melyet a bankárok és befektetők tettek zsebre!

komment

süti beállítások módosítása