2014.03.19.
04:22

Írta: lowoa

Megkezdődött a NATO felbomlása - Skócia is kilép

Már csak hat hónap van hátra a Skócia függetlenségéről kiírt népszavazásig - és újra azt láthatjuk, hogy a fővonalú média kínosan hallgat arról, milyen hatással lesz ez a hanyatló nyugati hatalmi tömbre. Skócia függetlenségének kérdése ugyanis nem csak az Egyesült Királyság felbomlását jelenti, hanem a NATO felbomlásának kezdetét is.
Korábban hírt adtunk a fővonalú média által szintén "diszkréten" kezelt velencei népszavazásról, ami arról is dönt, hogy Olaszország egy része kilép a NATO-ból és az Európai Unióból. Skócia esetében sincs ez másként: a függetlenségről kiírt népszavazással kapcsolatos társadalmi vita részét képezi a NATO tagság kérdése. Az Egyesült Királyságból kiszakadást követően ugyanis Skócia nem lesz automatikusan a NATO tagja, a függetlenedést támogatók abszolút többsége pedig ellenzi az ország NATO-tagságát.
Intenzív viták zajlanak arról, hogy a függetlenedést követően a NATO atomfegyvereit eltávolítják Skócia területéről, a Faslane tengeralattjáró bázist ki kell üríteni, és a Couport atomfegyver raktárat is fel kell számolni.
A skót függetlenség ezzel egy újabb lyukat üt a NATO gépezetén, csökkenti a katonai szövetség harcképességét, ami az amerikai logisztika és csapásmérő erő nélkül már most is működésképtelen. A Skóciában végzett közvélemény-kutatások pedig alátámasztják, hogy a skótok többsége nem akar se atomfegyvereket, se NATO-fegyverrendszereket az ország területén.
A Trident ballisztikus rakétákat szintén el fogják távolítani az ország területéről. Ez komoly problémák elé állítja a NATO egészét, ugyanis se a tengeralattjáró-bázis, se az atomfegyver raktár számára nem tudnak új helyet találni.
A függetlenség mellett legerősebben kampányoló Skót Nemzeti Párt politikájának részét képezi, hogy a független Skócia nem lesz a NATO tagja. Ennek a döntésnek ugyan nem kifejezetten nyugatellenes motivációi vannak: a 2012. májusában, Chicagoban tartott konferencia önmeghatározása szerint a NATO továbbra is atomhatalom, a skótok többsége pedig (így a Skót Nemzeti Párt is) ellenzi a nukleáris fegyverkezést. Skócia akkor lenne a NATO tagja, ha a NATO felszámolja a teljes nukleáris arzenálját, - amire be kell látni, semmi esély nincs. Így Skócia NATO-tagságára sincs.
A Skót Nemzeti Párt ezt már hivatalosan jelezte a NATO vezetés számára, természetesen azóta nem kaptak választ. Ebből is látható, hogy a NATO gyarmatként kezeli az összes európai államot - nem hajlandók annak a lehetőségére sem gondolni, hogy egy európai ország ne legyen a katonai szövetség tagja.
A skót függetlenség kérdése érzékenyen érinti a nyugati katonai szövetséget - annál is inkább, mivel a NATO területén újjáéledő függetlenségi mozgalmak épp olyan országokban szerveződnek, ahol a NATO perifériaállamokban akar atomfegyvereket tárolni. Olaszországban a függetlenedő Velencei Köztársaság szintén a NATO atomfegyvereinek visszavonásával jár. Az atlantizmus hanyatlása a szemünk előtt zajlik. A NATO felbomlása megkezdődött - a függetlenedő nemzetek elnyomására tett kísérletek pedig csak gyorsítani fogják a folyamatot.


http://www.hidfo.net/2014/03/19/skocia-kilep-nato-bol-megkezdodott-nyugat-katonai-hanyatlasa

komment

süti beállítások módosítása