Ferenc pápa és a kúria tagjainak jelenlétében.

Ferenc pápa és a kúria több tagja pénteken faültetési ceremónián vettek részt a vatikáni kertekben, a Globális Katolikus Klímamozgalom, a (pán-amazóniai szinódust is szervező) Pán-amazóniai Egyházi Hálózat, és a Ferences Kisebb Testvérek Rend szervezésében. A rendezvényt Assisi Szent Ferenc ünnepnapja és a vasárnap kezdődő pán-amazóniai szinódus megünneplésének szánták.

 

A rendezvényen főként világi hívek vettek részt civil ruhában, a résztvevők között azonban volt egy ferences szerzetes rendi ruhában, valamint amazóniai lakosok is pogány vallási öltözékben.

Az egészen szokatlan ünnepség alatt a résztvevők kézenfogva álltak körbe, térdeltek le, és hajoltak meg két, szinte teljesen meztelen várandós nő képe előtt - számol be róla az amerikai Catholic News Agency katolikus hírügynökség. Az ünneplők ez követően körtáncot jártak a képek körül a dél-amerikai bennszülöttek Földanyának bemutatott "pago a la tierra" rituális táncának mintáját követve.

A bemutatón Ferenc pápa és a kúriai alkalmazottak a körön kívül, ülve vettek részt. Arra, hogy a táncot miért mutatták be, és hogy az hogyan kapcsolódik Szent Ferenc ünnepéhez, a szervezők nem adtak magyarázatot.

A résztvevők az ünnepségre olyan edényeket hoztak, amelyeket a világ különböző részeiről származó földdel töltöttek meg. Az edények mindegyike egy-egy témát (pl. a klímaváltozást, a migrációt, stb.) jelenített meg. Az edényekből a földet egy Assisi-ből származó facsemete köré szórták, amelyet a program keretében "az átfogó ökológia szimbólumaként" ültettek el.

Szintén az ünnepség részeként a résztvevők egy lepedőt terítettek le, amelyre gyümölcsöket, gyertyákat, és több faragott képet helyeztek el. Az installációt körbevéve mindannyian leborultak, és imákat mondtak el.

Ezt követően egy rituális öltözékű bennszülött hölgy Ferenc pápához lépett, és egy olyan, fekete színű gyűrűt adott neki át, amelyet ő maga is viselt a kezén. A gyűrű állítólag egy Brazíliában hordott ún. tucum gyűrű, amelyet a felszabadítási teológia híve, Pedro Casaldáliga püspök népszerűsít, a társadalmi igazságosság melleti elköteleződés jelképeként.

A ceremónia végén a résztvevők egy szobrot adtak át Ferenc pápának, amely állítólag "Az Amazóniai Szűzanyát" ábrázolja. A Szentatya megáldotta a szobrot.

Az ünnepségre Ferenc pápa köszöntőbeszéddel készült, amelynek teljes szövegét a Vatican News is leközölte. A beszédet a Szentatya azonban nem mondta el, helyette inkább minden kommentár nélkül az Úr imádságát, a Miatyánkot imádkozta el.

Az eseményről a hivatalos egyházi orgánumok (magyar nyelven a Vatican News és a Magyar Kurír) meglehetősen hiányosan, a meghökkentő részletek közlése nélkül számoltak be.

Az Átfogó Emberi Fejlődés Előmozdításának Dikasztériumának képviselője a CNA-nak hangsúlyozta, hogy a dikasztérium tagjai csak meghívást kaptak a rendezvényen való részvételre, a szervezésében azonban nem vettek részt. A vatikáni sajtóiroda szintén leszögezte, hogy a rendezvényt külső szervezetek kezdeményezték.

Az Egyesült Államok Katolikus Püspöki Konferenciája hírszolgálata, a Catholic News Service által közölt videóösszefoglaló az eseményről alább tekinthető meg. Az esemény teljes videófelvétele a Vatican News videócsatornáján, ide kattintva található.


(Forrás: Catholic News Agency)

https://katolikusvalasz.blog.hu/2019/10/05/pogany_okologiai_szertartast_mutattak_be_a_vatikani_kertekben