Európa-szerte ismertté vált a Bråvalla fesztivállal kapcsolatos botrány, melynek során a szervezők arra kényszerültek, hogy lemondják a következő évre tervezett fesztivált, a migránsok által elkövetett számos nemi erőszak miatt. Egy népszerű komikus javaslata alapján Svédországban tényleg megszerveznek egy férfimentes zenei fesztivált.

Eredetileg egy népszerű komikus, Emma Knyckare felvetése volt a “férfimentes” fesztiválok szervezése, miután kirobbant a Bråvalla zenei fesztivállal kapcsolatos botrány, és kiderült, hogy migránsok négy nemi erőszakot és huszonkét szexuális zaklatást követtek el a népszerű rendezvényen. A komikus akkor egy Twitter-bejegyzésében közölte; olyan fesztiválokat kellene szervezni, ahová férfiak nem léphetnek be, és ezt a gyakorlatilag egészen addig fenn kell tartani, ameddig “az erőszakoskodó férfiak meg nem tanulnak viselkedni”.

Úgy tűnik, a komikus felvetését sokan komolyan vették. Egy YouGov kutatás során kiderült, hogy a svéd nők 64%-a tapasztalt már valamilyen szexuális jellegű zaklatást fesztiválokon, így nem is csoda, hogy egy svéd lap végül arról számolt be; tényleg folyamatban van egy “férfimentes” fesztivál megrendezése. Az Aftonbaldet szerint Falkenbergben megrendezésre kerülhet egy ilyen fesztivál, és a Facebook-on intenzív viták kereszttüzébe került a kezdeményezés.

Egy énekes, Linnea Henriksson ráadásul a svéd lapnak nyilatkozva azt mondta, sokak számára vonzó lehet egy ilyen program; főként azok számára, akik egy ilyen rendezvényre egyszerű fesztivál-látogatóként akarnak menni, nem pedig az ismerkedés szándékkal érkező férfiak által nézegetett “felhozatal” részeként.

A 2018-ra tervezett Bråvalla zenei fesztivált azt követően mondták le a szervezők, hogy több áldozat is a rendőrséghez fordult, ami szerintük – bár a közleményben elítélték az erőszakot – “sértette a rendezvény hírnevét”. Így Svédországban most intenzív vita zajlik arról; megtehetik-e a szervezők, hogy egyszerűen minden férfit kitiltanak egy ehhez hasonló rendezvényről.

Ez a kezdeményezés sokak számára tényleg botrányos lehet: képzeljük el, mi lenne, ha Magyarországon migránsok által elkövetett nemi erőszak miatt mától fogva csak nők léphetnének be a Sziget Fesztiválra.

http://www.hidfo.ru/2017/08/ezen-a-fesztivalon-vegre-ferfiak-nelkul-szorakozhatnak-a-sved-lanyok/