Az Európai Unió betiltja a gumicsónakok értékesítését Líbia számára, miután a Földközi-tengeren át zajló embercsempészet miatt kezelhetetlenné vált a migrációs nyomás.

Korlátozza az gumicsónakok és más hasonló termékek exportját Líbia számára az Európai Unió, miután kiderült, hogy az embercsempészek nagy mértékben támaszkodnak ezekre a relatív olcsó európai termékekre.

A döntésről Federica Mogherini, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője is beszámolt egy sajtótájékoztató során.

“Ezeket az eszközöket használják az embercsempészek, a Földközi-tengeren folytatott tevékenységük során” – mondta Mogherini, a Business Insider beszámolója szerint. A főképviselő hozzátette; a döntés lehetővé teszi az Európai Unió számára, hogy megnehezítse az embercsempészek üzleti tevékenységét.

A hivatalos uniós közlemény szerint a döntés megadja a szükséges jogi eszközöket ahhoz, hogy az Európai Unió megakadályozza a gumicsónakok és ahhoz használt motorok Líbia számára történő értékesítését.

Az új intézkedés nem csak az európai termékeket érinti, hanem azokra az eszközökre is érvényes, melyeket Kínában gyártottak, és az Európai Unióban működő cégek közvetítésével jutnak el az észak-afrikai országba.

Az embercsempészek tevékenységének köszönhetően több százezer illegális bevándorló érkezett az Európai Unió területére, ami arra ösztönözte az olasz kormányt, hogy más tagállamokra próbálja hárítani a tömeges bevándorlás jelentette terhelést. Az Európai Bizottság két évvel ezelőtt fogadott el egy tervezetet, mely szerint a migránsokat elosztanák a tagállamok közt.

http://www.hidfo.ru/2017/07/az-eu-nem-ad-el-tobb-gumicsonakot-az-embercsempeszeknek/