A cseh országgyűlési képviselők nagy többsége megszavazta az alkotmánymódosítási javaslatot, ami lehetővé teszi az állampolgárok számára a fegyverviselést és terrortámadás esetén a fegyveres önvédelmet.

Szerdán a cseh parlamenti alsóház 168 képviselőjéből 139-en szavazták meg a belügyminiszter által előterjesztett javaslatot, ami a fegyvertartás terén elfogadott uniós direktívákra reagál. Milan Chovanec belügyminiszter az alkotmánymódosítást azzal indokolta:

„Nem akarjuk lefegyverezni a saját népünket egy olyan időszakban, amikor a biztonsági helyzet egyre csak romlik.”

A belügyminiszter szerint nem felel meg a valóságnak az Európai Unió érvelése, miszerint a terrorfenyegetés miatt tovább kellene szigorítani a fegyvertartás szabályait.

Mutassanak egyetlen olyan terrortámadást, amit legálisan birtokolt fegyverrel követtek el.” – mondta.

Az új szabályozás szerint az ország biztonságának garantálása érdekében a cseh állampolgárok számára engedélyezett a lőfegyver birtoklása és tartása. E szerint a jelenleg mintegy 360000 engedéllyel tartott lőfegyver birtokosai köztereken is maguknál tarthatják a lőfegyvert, és használhatják azt egy esetleges terrortámadás során a terroristák kiiktatására.

Az Európai Bizottság korábban egy olyan direktívát fogadott el, ami a fegyvertartás további szigorítását tartja kívánatosnak az uniós tagállamokban, szintén a terrorfenyegetésre hivatkozva.

2015. november 13-án Párizsban éttermeknél, egy koncertteremben és a nemzeti stadion környékén történt az Európai Unióban eddig legtöbb halálos áldozattal járó terrortámadás. A közel-keleti származású terroristák 130 embert gyilkoltak meg a nyílt utcán, mielőtt a biztonsági erők kezelni tudták a helyzetet. Cseh politikusok szerint az ilyen tragédiák megelőzhetőek, ha az emberek tarthatnak maguknál önvédelmi fegyvert.

http://www.hidfo.ru/2017/06/csehorszag-a-terrorveszely-miatt-engedelyezi-a-fegyverviselest/