A német parlament rekord sebességgel elfogadott egy új törvényt, ami lehetővé teszi, hogy a rendőrség ún. trójai programok használatával megfigyelje a felhasználók levelezését, mielőtt még az üzenet titkosításra és elküldésre kerülne. Emellett az internetkapcsolattal rendelkező okoseszközökbe is belenézhetnek.

Az elfogadott új törvény lehetővé teszi, hogy a rendőrség államilag engedélyezett módon trójai programokat telepítsen a felhasználók számítógépeire és okoseszközeire, ezzel lehetővé téve a titkosított levelezést biztosító programok – pl. WhastApp – titkosításának megkerülését. A nyomozóhatóságok így még az előtt kapnak meg minden elküldött személyes üzenetet, hogy az titkosításra és elküldésre kerülne, emellett hozzáférést kapnak az emberek számítógépein, tabletjein, okosteleonjain tárolt személyes képekhez, videókhoz, üzenetekhez, illetve minden más, az eszközön tárolt személyes adathoz is.

A Der Spiegel beszámolójából kiderült, hogy a Bundestag rekord gyorsasággal, második olvasatra fogadta el a törvényt. A kormánykoalíció tagjai, a CDU/CSU és a szociáldemokraták egyaránt túlnyomó többséggel támogatták az intézkedést – elmondásuk szerint ez egyszerűbbé teszi a bűnözők bíróság elé állítását. Az intézkedést a Zöldpárt és a Die Linke tagjai ellenezték.

Az új törvény lehetővé teszi, hogy a rendőrség távolról, pusztán internetkapcsolaton keresztül átkutasson bármilyen okoseszközt, és másolatot készítsen az azon talált adatokról.

A sajtóbeszámolók szerint az államilag támogatott malware használata nem korlátozódik a terrorizmussal kapcsolatba hozható esetekre.

Az új szabályozást támogató képviselők azzal indokolták a radikális intézkedést, hogy a bűnözők rendszerint titkosított csatornákon kommunikálnak egymással. Thomas de Maiziere belügyminiszter a Rheinische Postnak nyilatkozva szintén azt mondta, hogy a titkosított kommunikációt lehetővé tévő alkalmazások nem válhatnak a bűnözők biztonságos menedékévé.

A Die Linke tagja, Jan Korte ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy az államilag szponzorált hekkelés sokkal rosszabb, mint egy nagy malware-támadás, mert ma már az emberek többségének teljes magánélete mobileszközökön van eltárolva, beleértve személyes fotókat, kontaktokat, SMS- és email-üzeneteket, valamint a fizikai helyváltoztatásukkal kapcsolatos összes adatot.

Ulf Buermeyer, a Handelsblattnak nyilatkozó bíró szerint „Azok, akik a számítógépeket és okostelefonokat megfigyelik, a mikrofont is aktiválni tudják és hozzáférnek a teljes adatállományhoz, ezáltal mindent megtudhatnak a célszemélyről.”

A Zöldpárt tagjai ráadásul arra hívták fel a figyelmet, hogy a törvényt erővel vitték keresztül rekord idő alatt, a képviselőknek arra sem lehetett ideje, hogy átolvassák a teljes tervezetet, vagy arról tartalmas vitát folytassanak.

Maga a módosítás egy nagy dokumentum-csomag része volt, ami általánosságban véve a bűnügyi törvények módosítását tartalmazta.

http://www.hidfo.ru/2017/06/a-nemet-rendorseg-mostantol-mindenkinek-ralat-a-teljes-maganeletere/