A Le Monde francia napilap szerint beköszöntött a preventív megfigyelés korszaka; az európai országok bírósági felhatalmazás nélkül fognak kémkedni saját állampolgáraik ellen.

Egy francia parlamenti bizottság javasolta, hogy a kormány engedélyezze az állampolgárok tömeges megfigyelését, amit egy a titkosszolgálatok által összeállított „gyanús személyek” listája alapján folytatnának. Ha az április 4-én nyilvánosságra hozott javaslatot törvénybe iktatják, ez szabad utat nyitna az állampolgárok korlátlan megfigyeléséhez, szemben a korábbi gyakorlattal, ami csak bírói végzés alapján engedélyezte az állampolgárok lehallgatását.

A Le Monde napilap a történtek kapcsán előrevetítette, hogy ez a preventív (megelőző jellegű) megfigyelés korszakának kezdetét jelenti. 2015-ben Franciaországban elfogadták a hírszerző szervek működését szabályozó új törvényt, ami a terrorizmus elleni harc indokával nagymértékben kiterjesztette a titkosszolgálatok jogköreit. A törvény a titkosszolgálatokkal együttműködésre kötelezi az internetszolgáltatókat, emellett egy sor adatgyűjtési módszert engedélyezett, amivel a titkosszolgálatok megfigyelhetik a terrorszervezethez köthető személyeket.

Az újabb szigorítás azonban már lazábban értelmezné a terrorizmus elleni harcot: e szerint bárki, akit a hatóságok gyanúsnak tartanak, felkerülhetne a gyanús személyek listájára, és attól a ponttól fogva a titkosszolgálatok bírósági végzés nélkül megfigyelhetik akkor is, ha egyébként nem áll kapcsolatban terrorszervezettel vagy szervezett bűnözői csoporttal.

A törvényjavaslat támogatói azzal indokolják a szigorítás szükségességét, hogy a nyugat-európai országokban gyakran magányos merénylők követnek el terrortámadást, akikről utólag sem mindig lehet bebizonyítani, hogy terrorszervezettel álltak kapcsolatban. A Le Monde azonban egyértelműen egy európai trendről beszél; tehát elsősorban nem a kelet-európai országokban terjed ez a gyakorlat, ahol a nemzetközi szervezetek szerint „romlik a demokrácia minősége” (pl. Magyarország), hanem egyértelműen a nyugat-európai titkosszolgálatok igényei viszik előre ezt a trendet, ami a sajtónak mind gyakrabban nyilatkozó nemzetbiztonsági szakértők tevékenységével próbálja a közvélemény támogatását elnyerni ehhez a gyakorlathoz.

A lap beszámolója szerint a szigorításokat továbbra is a társadalom jelentős hányada kritizálja a szabadságjogok korlátozása miatt, de a Charlie Hebdo nevű szatirikus lap szerkesztősége elleni terrorakció hatására nagy mértékben megnőtt a kiterjedt és preventív jellegű megfigyelés támogatottsága.

http://www.hidfo.ru/2017/04/le-monde-uj-europai-trend-a-preventiv-megfigyeles/