Az Európai Parlament április 6-án elfogadott egy jelentést, melyben az áll, hogy komoly aggodalmak merülnek fel egy az amerikai elnök által elrendelt törvénymódosítással kapcsolatban, mely lehetővé teszi a magánvállalatok számára, hogy megvásárolják az internetfelhasználók böngészési adatait – a beleegyezésük nélkül.

Az EP által elfogadott jelentés arra kéri az Európai Bizottságot, hogy tekintse át, milyen következményekkel jár a Trump-féle törvénymódosítás az európai állampolgárok személyes adataira vonatkozóan. Az új törvény ugyanis sérti az Európai Unió és az USA közt még az Obama-adminisztráció idején kötött adatvédelmi egyezményt (Privacy Shield), ami előírta, hogy az európai felhasználók amerikai szerveren tárolt adatai nem képezhetik részét az NSA tömeges adatgyűjtési programjának.

Claude Moraes, az állampolgári jogokért felelős bizottság elnöke szerint magát a Trump új törvénye által sértett egyezményt is felül kell vizsgálni. „A Trump-adminisztráció által az adatvédelmi elvek kapcsán mutatott irányultság aggodalomra ad okot. Az Európai Bizottság ki kell vizsgálja az Obama idején megkötött együttműködés visszájára fordítását jelentő törvény hatásait, és ez része kell legyen a Privacy Shield teljes felülvizsgálásának. Biztosítanunk kell, hogy az USA betartja a megállapodás rá eső részét” – mondta.

A jelentés szerint az sem egyértelmű, hogy a korábban érvényben lévő, a Trump-törvények által veszélybe sodort megállapodás eredeti formájában garantálta-e az európai felhasználók személyes adatainak védelmét.

http://www.hidfo.ru/2017/04/kerulouton-minden-adat-hozzaferheto-veszelyben-a-privacy-shield/