Az Oroszországban működő német vállalkozások háromnegyede támogatja, hogy az Európai Unió és az Eurázsiai Gazdasági Unió szoros gazdasági együttműködést kezdjen, beleértve a vízummentességet és a vámok eltörlését is.

A Német-Orosz Kereskedelmi Kamara és a Kelet-Európai Gazdasági Kapcsolatok Bizottsága nemrég végzett egy közvélemény-kutatást, melynek eredményeit pénteken hozták nyilvánosságra. A kutatás során összesen 190 német vállalatot kérdeztek meg az együttműködés megítéléséről. A megkérdezett vállalkozások összesen 29 milliárd euró kereskedelmi forgalomért és 122 ezer ember foglalkoztatásáért felelősek.

A megkérdezettek háromnegyede azt a választ adta, hogy előnyös lenne az Európai Unió és az Eurázsiai Gazdasági Unió közti kereskedelem bővítése. A vállalkozások a vízummentességet, a vámok enyhítését vagy eltörlését, a tőke szabad mozgását és az infrastruktúrafejlesztést nevezték meg olyan együttműködési formaként, ami mindkét fél számára előnyös lenne.

Szergej Nariskin, az orosz Külföldi Hírszerző Szolgálat vezetője 2015 áprilisában annak lehetőségéről beszélt, hogy az ukrán válság rendezésével megkezdődhetnek a konzultációk az Európai Unió és az Eurázsiai Gazdasági Unió egyesítéséről. Elmondása szerint a két szövetségi rendszer egyesülése egy olyan világhatalmat hozna létre, amely magastechnológia és ipari termelés tekintetében is idővel felülmúlná a felbomlóban lévő euro-atlanti hatalmi tömböt.


http://www.hidfo.ru/2017/02/egyre-tobb-nemet-vallalkozo-tamogatja-az-eurazsiai-egyuttmukodest/