A koszovói hatóságok minden, Belgráddal kötött egyezményt megsértettek azzal, hogy beküldték a Regionális Műveleti Támogató Egységet a szerbek által lakott észak-Koszovóba – mondta Aleksandar Vucic, Szerbia miniszterelnöke.

„Az albánok a mi terrorelhárítási egységünknek megfelelő rendőri erőt küldtek szerb területre, ezzel sértenek minden, az Európai Unióval és a NATO-val kötött egyezményt. Nem tudom, ezt a NATO engedélyével teszik-e, de a szerbektől nem kaptak rá engedélyt.” – mondta Vucic, egy szerb hírügynökségnek nyilatkozva.

Vucic nyilatkozata egy nappal azt követően hangzott el, hogy Tomislav Nikolic szerb államfő bejelentette: Szerbia katonai erőt küld Koszovóba, ha az albánok elkezdik gyilkolni a szerbeket a kérdéses hovatartozású régióban.

Nikolic azt mondta, Szerbia nem akar háborút, de alkotmányban rögzített kötelezettsége, hogy megvédje a szerb állampolgárokat. Kijelentése szerint a hadsereg főparancsnokaként nem csak katonákat küld Koszovóba, hanem ő személyesen is ellátogat a konfliktus-zónába.

Koszovó egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét 2008-ban, amit az ENSZ több mint száz országa elismer. Szerbia és több nem-nyugati ország azonban nem ismeri el független országként Koszovót.

A Szerbia EU-csatlakozásával kapcsolatos tárgyalások során az EU a tagság megadásának feltételéül szabta, hogy Belgrád ismerje el független országként a nyugati beavatkozással Szerbiáról leszakított területet.

http://www.hidfo.ru/2017/01/bevonulhat-a-szerb-hadsereg-koszovoba/