tomeges-megfigyeles-hidfo-ru

A német parlament egy új törvénnyel korlátozta annak a titkosszolgálatnak a mozgásterét, ami idegen hatalom megbízása alapján kémkedett saját állampolgárai ellen.

Október 21-én a német parlament elfogadott egy új törvény, ami nagyobb kontrollt biztosít a Szövetségi Hírszerző Szolgálat (BND) munkája felett. Ez az a hírszerző szerv, amiről korábban bebizonyosodott, hogy amerikai titkosszolgálatok kérésére figyelt meg európai politikusokat és vállalatokat.

Hónapokkal ezelőtt hatalmas botrányhoz vezetett, amikor információk jutottak nyilvánosságra arra vonatkozóan, hogy a BND az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökséggel (NSA) együttműködve figyel meg német állampolgárokat, emellett szó szerint tömeges megfigyelést folytat Európában, az adatokat pedig átadja az amerikaiaknak. Az információkat egy amerikai nemzetbiztonsági alkalmazott, Edward Snowden hozta nyilvánosságra, aki emiatt arra kényszerült, hogy átmeneti politikai menedékjogot kérve külföldre meneküljön.

A BND ezen tevékenysége amiatt váltott ki közfelháborodást, mert a német társadalom különösen érzékeny a személyes adatok védelmével kapcsolatban, emellett a BND által végzett tömeges megfigyelés alkotmányellenes volt. Ráadásul kiderült, hogy Berlinben az amerikai nagykövetség épületében működtetett egy különleges központot a CIA és az NSA, ahonnan lehallgatták a Reichstagban és a kormánynegyedben zajló telefonhívásokat.

A BND azonban nem csak politikusokat, hanem nagyvállalatokat – pl. Airbus – is megfigyelés alatt tartott az amerikaiak kérésére, ami ipari kémkedésnek minősül. A történtek konkrétan egy olyan memorandumot is sértenek, amit 2002-bn kötött Németország és az Amerikai Egyesült Államok, és kimondja, hogy se amerikai, se német személyek és vállalatok nem lesznek megfigyelés célpontjai.

A német parlament azt követően álíltott fel külön bizottságot a történtek kivizsgálására, miután kiderült, hogy Angela Merkel hivatala tudatában volt az amerikaiak Európában folytatott tömeges megfigyelési programjának.

A mai nap folyamán hozott törvény határozott a BND munkája feletti szigorúbb ellenőrzésről, és egy új szervezet létrehozásáról, amitől a BND felhatalmazást kell kérjen minden egyes esetben, ha külföldi állampolgárt akar megfigyelni – beleértve az uniós hivatalokat és a tagállamok állampolgárait is.

Az új törvény szerint a BND továbbra is együttműködhet az NSA-val, de ez az együttműködés nem léphet túl a terrorizmus elleni harc és a német nemzetbiztonsági érdekek védelmének keretein.



http://www.hidfo.ru/2016/10/a-nemet-parlament-megszavazta-a-hirszerzes-feletti-nagyobb-kontrollt/