A brit bankok felfüggesztették a Russia Today orosz hírszolgáltatóhoz kötődő bankszámlákat, a RT főszerkesztőjének hétfői közleménye szerint. A NatWest Bank szintén bejelentette, hogy eltávolította a hírszolgáltatót ügyfeleinek listájáról. Úgy tűnik, ország alapon válogatnak, mert az Egyesült Királyságban más külföldi állami média is működik, melyek működését azonban nem próbálják megzavarni.

Margarita Simonyan, a RT főszerkesztője hétfőn saját Twitter-oldalán azt mondta, a döntésről egyeztetni nem hajlandó a másik fél, egyszerűen egyik napról a másikra blokkolták a számláikat, ami igen sokat elárul a “szólásszabadság” helyzetéről az Egyesült Királyságban.

A Royal Bank of Scotland részeként működő National Westminster Bank nem adott semmilyen magyarázatot arra, hogy miért blokkolják a számlákat; a RT-nek küldött levélben mindössze annyi állt, hogy a döntést alapos mérlegelés alapján hozták meg. A brit médiatérben azonban láthatóan azokat a sajtóorgánumokat nem hagyják nyugodtan működni, melyek nézeteivel a kormány nem ért egyet.

russia-today-hidfo-ruBár a nyugati országokról azt szokás gondolni, hogy tiszteletben tartják a szólásszabadságot, a brit média esetében sem egyedülálló jelenség a cenzúra: egy iráni újságíró, Roshan Salih arról számolt be, hogy a történtek arra emlékeztetnek, ami korábban a Press TV – iráni tulajdonú nemzetközi média – esetében is történt. Salih szerint ez egy politikai döntés, melynek célja, hogy megzavarja a sajtóorgánum működését, és egyben közvetlen támadás is a szólásszabadság ellen, hiszen szándékosan egy adott sajtóorgánum finanszírozásában próbálnak zavart előidézni, ezze. Az újságíró azt mondta, ezzel a brit kormány megpróbálja elhallgattatni a Russia Today-t, akik most ugyanolyan korlátozó intézkedésekkel kell szembenézzenek, mint az iráni sajtó a szankciók idején, amikor a brit bankok a Press TV számláit tették elérhetetlenné.

Salih szerint a bankok egyértelműen a kormány nyomásgyakorlásának hatására cselekszenek, hiszen a brit média is ellenséges alapállást képvisel Oroszországgal szemben, a kormány politikai döntéseinek következményeként. A tágabb médiaviszonyokhoz képest azonban irracionális és értelmetlen a Russia Today elleni támadás. Salih azt mondta, “a brit propagandagépezethez képest a Russia Today csak egy apró hang, ahogyan a Press TV is egy jelentéktelen tényező volt a brit propagandasajtó mellett. Ennél fogva ez a támadás teljesen értelmetlen, és kontraproduktív lehet, mert ezzel a britek saját értékeik ellen foglalnak állást. Olyan értékek ellen, amire egyébként gyakran hivatkoznak – mint a ‘szólásszabadság’.”

Az újságíró ennek kapcsán kifejtette, hogy az Egyesült Királyságban jelen van számos más, külföldi állami tulajdonban lévő médiafelület, és ezek mind saját nézeteiket képviselik. Az Al Jazeera, a France 24 és a TRT azonban nem kell ehhez hasonló nyomásgyakorlással szembesüljön; a brit cenzúra országok szerint válogat, és politikai alapon döntik el, milyen sajtó működhet az országban. Ennek érdekében pedig – úgy tűnik – a kormány pénzintézeteken keresztül is tudja érvényesíteni az akaratát.

http://www.hidfo.ru/2016/10/nyugati-ertekek-a-brit-sajtoban-sincs-szolasszabadsag/



Ha nyugati sajtóval történik ilyen, már diktatúráról beszélnének

russia-today-hidfo-ru

Skócia volt miniszterelnöke szerint nem a demokráciával, hanem sokkal inkább a diktatúrával társítható lépés, hogy a brit bankok elérhetetlenné tették egy hírügynökség bankszámláit.

Alex Salmond, Skócia volt miniszterelnöke szombaton reagált a Russia Today nemzetközi hírügynökség bankszámláinak blokkolására. Szerinte ez egy rendkívüli lépés volt, amiről, ha az érintett felek megnevezése nélkül hallanánk, mindenki biztosra venné, hogy egy diktatúrában történt.

A történteket követően Alex Salmond interjút adott a Russia Today-nek, melyben kijelentette;

ha fordított helyzetben történt volna mindez, a nyugati országok már diktatórikus lépésről beszélnének.

Például, ha a BBC működtetne számlát egy orosz bankban, és ez a bank blokkolná a BBC számláit, a nyugati sajtó a diktatúra-vádtól és a szabad sajtó ellehetetlenítéséről lenne hangos.

Salmond egyben azt is kijelentette; reménykedik abban, hogy azok a brit politikusok, akik tényleg hisznek a szólásszabadságban, legalább annyira hevesen felszólalnak majd a NatWest bank lépése ellen, mintha a BBC számláit tették volna hasonló módon elérhetetlenné egy másik országban.

A volt miniszterelnök szerint a hírügynökség ellehetetlenítése elfogadhatatlan, mert a szólásszabadság nevében gondoskodni kell arról, hogy az emberek a lehető legtöbb eltérő nézőponttal, és a lehető legtöbb információval találkozzanak, és maguk dönthessenek arról, hogy a látottakat hitelesnek tartják-e.

A Russia Today számos országban működtet az adott nyelven hírszolgáltatást, és gyakran végez akár több órás élő közvetítést is olyan eseményekkel kapcsolatban, melyekről a főbb nyugati sajtóorgánumok néhány perces, vágott felvételekkel számolnak be, ezáltal lehetővé téve az információ hatékonyabb szűrését.

http://www.hidfo.ru/2016/10/ha-nyugati-sajtoval-tortenik-ilyen-mar-diktaturarol-beszelnenek/