2016.05.17.
12:07

Írta: lowoa

Még Obama bukása előtt aláírnák a TTIP egyezményét

Évekkel is elhalaszthatják a Transzatlanti Kereskedelmi és Befektetési Partnerség egyezményének megkötését, ha nem kerül sor az aláírásra még Barack Obama elnöksége alatt.

Stefan Selig nemzetközi kereskedelemért felelős amerikai államtitkár hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta, hónapokkal, akár évekkel is hátráltathatja a TTIP megkötését, ha nem kerül sor az egyezmény aláírására még Barack Obama elnökségének idején. Elmondása szerint az európai és amerikai tárgyalófelek is tisztában vannak azzal, hogy amennyiben az amerikai elnökválasztásig nem írják alá az egyezményt, utána újabb évek telhetnek el, mire olyan feltételek állnak elő, hogy ismét érdemi tárgyalások kezdődhetnek a TTIP-pel kapcsolatban.

Erre azonban aligha kerül sor Obama bukása előtt: Matthias Fekl francia külkereskedelmi államtitkár május 3.-án kijelentette; Franciaország az Amerikai Egyesült Államok hozzáállása miatt nem fogja aláírni a TTIP egyezményét. A politikus szerint a tárgyalások felfüggesztése az egyetlen elfogadható opció, annak okán, hogy az USA számos olyan elgondolásból nem hajlandó engedni, ami Európa számára elfogadhatatlan.

Néhány nappal a francia diplomata kijelentését követően Christian Schmidt német mezőgazdasági miniszter is kritikus hangot ütött meg az Amerikai Egyesült Államokkal szemben, amiért az nem tesz engedményeket a tárgyalási folyamat során. Schmidt a Der Spiegelnek adott interjú során mondta, hogy a tervezett megállapodáshoz semmilyen engedményt nem sikerült elérni a német termelők számára, ehelyett az USA mindössze arra volt hajlandó, hogy kisebb engedményeket tegyen az autóipar vonatkozásában. Elmondása szerint az amerikaiak elvárnák, hogy Európa feláldozza a jelenleg érvényben lévő élelmiszeripari standardokat, és nagy mértékben gyengítse a fogyasztóvédelmet, hogy ezáltal több gépjárművet tudjon értékesíteni Észak-Amerikában.

 



http://www.hidfo.ru/2016/05/meg-obama-bukasa-elott-alairnak-a-ttip-egyezmenyet/

komment

süti beállítások módosítása