EU kilépés kampány hidfo.ru

Egy hétfőn nyilvánosságra hozott felmérés eredményei szerint minden második európai állampolgár újra népszavazást akar tartani arról, hogy országa fenntartsa-e az uniós tagságot.

Az Ipsos-Mori felméréséből kiderült; az európaiak 45%-a akarja, hogy országa népszavazást tartson arról, továbbra is tagja maradjon-e az Európai Uniónak. A kutatást Németország, Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Lengyelország, Belgium, Magyarország és Svédország választóiból összeállított reprezentatív mintán végezték. A Financial Times beszámolója szerint nem csak, hogy minden második európai népszavazást akar tartani az EU-tagságról, de az emberek 33%-a egyértelműen azt mondta, hogy a kilépésre szavazna.

A referendum támogatottsága Olaszországban a legmagasabb, ahol a választók 58%-a akarna demokratikus módon dönteni, függetlenül attól, hogy egy várható referendum milyen eredménnyel zárulna. A lengyelek vannak leginkább megelégedve az Európai Unióval – náluk alig 22%-os a népszavazás támogatottsága.

A megkérdezést amiatt végezték, mert alig több mint egy hónap múlva a britek népszavazást tartanak az uniós tagságról, és a szakértők várakozásai szerint ez Európa-szerte növeli majd a népszavazásra mutatkozó igényt. A megkérdezettek 84%-a egyetértett abban, hogy a britek kilépése dominó-effektust indítana el, és idővel más országok is – népszavazást követően – kilépnének az Európai Unióból.

http://www.hidfo.ru/2016/05/minden-masodik-europai-nepszavazast-akar-az-eu-tagsagrol/