2016.03.01.
12:14

Írta: lowoa

Az új óriásplakát lefilmezi az arra járókat és a mobiljukat is követi

Az elmúlt években egyre több olyan célzott hirdetési módszerről hallani, amik még George Orwell fantáziáját is meghaladják. Szó volt már az adathalász és megfigyelő kirakati babákról, utcai lámpákról, tévékről és egyéb kütyükről.

A legújabb a sorban az Immersive Lab óriásplakátja, ami a járókelők arcát megfigyelve jelenít meg személyre szabott hirdetéseket. Hétfőn pedig egy olyan új generációs óriásplakát megjelenéséről értesülhettünk, ami háromszögeléssel azonosítja a célközönséget.

Látod azt az óriásplakátot? Lehet, hogy a plakát lát téged!

A Channel Outdoor Americas reklámcég az AT&T szolgáltatóval és egy sor egyéb technológiai és adathalász céggel együttműködve olyan hirdetési rendszert hozott létre, ami a hirdetőfelületbe beépített megfigyelőeszközöket és a mobilok helymeghatározási funkcióit vegyítve elemzi az emberek szokásos útvonalát és vásárlási szokásait. A Radar nevű program első körben 11 helyszínen került bevetésre hétfőn, de a tervek szerint egy éven belül az Egyesült Államok egész területét szeretnék lefedni.

„Hé, Audi Q7! Sohase késő váltani. Ez az új Lexus.”

„Hahó, Audi Q7! Sohase késő váltani. Ez az új Lexus.”

A kamerával felszerelt óriásplakát önmagában nem újdonság, de a mobilos helymeghatározás integrálása az adathalászatba igen.

Az óriásplakátok által gyűjtött adatok közé tartozik majd a járókelők átlagéletkora és neme, és az általuk látogatott boltok listája, valamint az ezekben eltöltött idő hossza. Az óriásplakátok által összegyűjtött információkat összevetik harmadik felektől kapott adatokkal, így az eredményként kapott információ rendkívül értékes lesz a hirdetők számára.

A csapatmunka lényege tehát, hogy az óriásplakát beazonosítja az arra járót, a többi résztvevő pedig a mobilja segítségével követi az illető fogyasztási és vásárlási szokásait.

Természetesen nem meglepő, hogy az adatvédelmi aktivisták elítélik a módszert.

„Az embereknek fogalmuk sincs arról, hogy ilyen módon célozzák és követik őket,”

nyilatkozta Jeffrey Chester, a Digitális Demokrácia Központ ügyvezetője.

„Hátborzongató és minden tekintetben sérti az adatvédelmi szabályokat.”

Az Elektromos Privacy Information Center szerint a céges megfigyelés azért nagyon aggasztó, mert előkészíti a terepet az állami megfigyelés számára. Például az amerikai hadsereg kutatásfejlesztési hivatala, a DARPA sokszor magáncégeket használ alvállalkozóként az új haditechnikák kifejlesztésére. Ugyanez a helyzet a megfigyeléssel is.

A fogyasztói profilok elkészítésével a magán cégek tulajdonképpen társadalmi bétateszteket futtatnak, amik közül az állam kedvére kiválaszthatja a neki legszimpatikusabbat.

Forrás: Activist Post
http://idokjelei.hu/2016/03/az-uj-oriasplakat-lefilmezi-az-arra-jarokat-es-a-mobiljukat-is-koveti/

komment

süti beállítások módosítása