2016.02.17.
10:29

Írta: lowoa

Az Apple nem segít az FBI-nak feltörni az iPhone-t, John McAffee viszont igen

encryption-iPhone


Bizonyára mindenki hallott már az Apple kontra FBI ügyről, aminek lényege, hogy egy amerikai bíró arra utasította az Apple-t, hogy segítsen az FBI-nak, és törje fel az egyik San Bernardinó-i lövöldöző iPhone-jának biztonsági rendszerét, mert a nyomozók nem tudják másként kideríteni, érintkeztek-e a támadók telefonon másokkal is a terrorcselekmény elkövetése előtt.

A titkosszolgálatok egyre nagyobb nyomást helyeznek a technológiai cégekre, hogy azok biztosítsanak számára hátsó ajtókat, amiken keresztül feltörhetik a különböző okoseszközök titkosításai rendszereit.

A titkosszolgálatok tolakodó szeme és füle nem ismer határokat és úgy gondolják, nincs az a hatalom, ami túl nagy lenne számukra. Persze mindezt a mi védelmünkben.

A legtöbben úgy gondolják, hogy bár most „csak” a San Bernardinó-i lövöldözőről van szó, holnap majd egy újabb potenciális terroristára, majd megint egy másikra, végül a társadalom egészére alkalmaznák a hátsó ajtót.

Az Apple nemet mondott. Tim Cook, a cég elnök-vezérigazgatója nyílt levélben tájékoztatta ügyfeleit arról, hogy a cég hol húzza meg a határt (a teljes levél magyarul):

Nyílt levél a vásárlóink számára

Az Egyesült Államok kormánya azt követeli az Apple-től, hogy egy olyan, mindeddig példátlan lépést tegyen, ami a vásárlóink biztonságát veszélyeztetné. Mi tiltakozunk ez ellen a döntés ellen, ami közvetve túlmutatna a jelenlegi peren is.

Ez a pillanat egy nyilvános párbeszédre hív fel, és szeretnénk tájékoztatni a vásárlóinkat és az embereket a világ körül arról, hogy pontosan mi is forog kockán ennek kapcsán.

Tiszteljük az FBI szakembereit és hisszük, hogy szándékaik jók. Eddig a pontig mindent megtettünk, ami a törvény betartása mellett hatalmunkban állt, hogy segítsünk nekik. Most azonban az Egyesült Államok kormánya olyasmit kér tőlünk, ami nem áll rendelkezésünkre és aminek létrehozását túl veszélyesnek tartjuk.

Az FBI azt akarja, hogy egy új operációs rendszert hozzunk létre az iPhone számára, ami megkerülne több fontos biztonsági funkciót, és hogy ezt telepítsük a nyomozásuk során megszerzett készülékre. Rossz kezekbe kerülve ez a szoftver, ami ma nem létezik, potenciálisan lehetővé tenné bármelyik iPhone feltörését, amennyiben az valakinek a birtokában van.

Két dolog kicsit nehezen hihető a fenti nyilatkozattal kapcsolatban. Először is az Edward Snowden-től származó információk birtokában kissé meglepő, hogy az Apple ilyen nyilvánosan szembehelyezkedjen az állami megfigyeléssel.

Másodszor pedig, hogyan állíthatja Tim Cook ilyen bizonyossággal, hogy a szóban forgó szoftver nem létezik? Az NSA kissé más képet fest helyzetről.

Az Apple levele így folytatódik:

A kormány azt állítja, hogy ez az eszköz mindössze egyetlen alkalommal, egyetlen iPhone készüléken kerül majd használatra. Ugyanakkor ez egyszerűen nem igaz. Amint létrehozásra kerül, ezt a technikát újra és újra használni lehet majd, gyakorlatilag akármennyi készüléken. A fizikai világban ennek a megfelelője egy olyan kulcs lenne, amely több százmillió zárat is ki tudna nyitni – kezdve az éttermekkel, a bankokon át egészen az otthonainkig. Egyetlen értelmes ember sem tartaná ezt elfogadhatónak.

A kormány követeléseinek következményei gyakorlatilag beláthatatlanok. Ha a kormány az All Writs Act használatával megkönnyíti egy iPhone feloldását, akkor hatalmába kerül gyakorlatilag bárki készülékébe betekinteni az adatok lementéséhez. A kormány kiterjesztheti a privát szféra megsértését és követelheti az Apple-től azt is, hogy megfigyelési szoftvert helyezzen a rendszerbe, ami lehallgathatja az üzeneteket, hozzáférhet az egészségügyi vagy pénzügyi adatokhoz, követheti a felhasználó helyzetét, vagy használhatja a készülék mikrofonját és kameráját a felhasználó tudta nélkül.

törlésAz igazság az, hogy a kereskedelemben kapható eszközökön folyó kommunikáció soha sincs igazán biztonságban, illetve nem tekinthető privátnak titkosítás nélkül, a kormányügynökségek pedig nem kulcsokkal férnek hozzá ezekhez az információkhoz.

Minden szöveges üzenet, hívás és adat, beleértve a jelszavakat is, elérhető vagy megszerezhető. Persze a kérdéses ügyben nem önmagában a pinkód feltörése, hanem egy külön beállítás okoz gondot. Az Apple segítségére azért van szükség, mert a cégnek ki kell iktatnia a beépített biztonsági rendszert, amely tíz sikertelen kísérlet után törli a készülék memóriáját. (Ezt a funkciót egyébként bárki aktiválhatja készülékén. Lásd a jobb oldali ábrát.) Ha kikapcsolnák a biztonsági rendszert, az FBI kipróbálhatna akár milliónyi kombinációt, hogy végre bejuthasson a mobilba.

Ahogy az lassan mindenki számára egyértelművé vált, a megfigyelés nagyjából elérte a teljes lefedettséget, az ügynökségek pedig mindenkinek az adatait gyűjtik.

Érdekes fejlemény az ügyben John McAfee (a nevével fémjelzett vírusírtó és cég alapítójának) felajánlása, miszerint ingyen és bérmentve feltörné a San Bernardinó-i lövöldöző telefonját, szükségtelenné téve ezzel az Apple bevonását az ügybe.
McAfee

„Az alapvető kérdés, hogy miért nem képes a korlátlan kormánytámogatással rendelkező FBI segítség nélkül feltörni a kérdéses titkosítást?

Minden tiszteletem Tim Cook-é és az Apple-é, de én a világ legjobb hekkereivel dolgozom. Valamennyien zsenik és keményvonalas programozók. Vállalom, hogy a Neil Cavuto showban élő adásban megeszem a cipőmet, ha nem tudjuk feltörni a telefont.

A Stanford egyetem mérnök informatika karának végzősei labdába sem rúgnak egy igazi, talán még érettségivel sem rendelkező hekkerrel szemben.

Ajánlatom az FBI számára tehát a követező: ingyen és bérmentve feloldom a titkosítást a San Bernardinó-i telefonon a csapatommal. Elsősorban pszichológiai manipulációs eszközökkel (social engineering, ami az informatikában egyfajta információszerzést jelent) dolgoznánk, és  három hétre lenne szükségünk.”

Én magam nem vagyok programozó, de informatikus ismerőseim nehezen tudják elhinni, hogy az FBI a brute force módszerrel próbálná feltörni a telefont, aminek lényege, hogy az összes létező kulcskombinációt kipróbálják, míg meg nem találják az igazit. Akárhogyan is nézzük, a hivatalos történet több ponton is sántít.

Forrás: shtfplan.com

http://idokjelei.hu/2016/02/az-apple-nem-segit-az-fbi-nak-feltorni-az-iphone-t-john-mcaffee-viszont-igen/

komment

süti beállítások módosítása