Nem várt hatásai is vannak az Európa-szerte mind nagyobb politikai feszültséget okozó krízisnek. Hollandiában a rendőrség szisztematikusan felkeresi az interneten az ügyben kritikusan megnyilvánuló polgárokat és tevékenységük befejezésére szólítja fel őket.

Elég meredeket sztorit közöl holland sajtóbeszámolók alapján a neweurope.eu portál. Az írás szerint a rendőrség felkeresi a migránsválsággal kapcsolatban kritikus embereket és lényegében megfenyegeti őket. Az uniós kérdésekre szakosodott portál szerint az NRC Handelsblad napilap arról ír: a 28 éves, Sliedrecht városában élő Mark Jongeneelt az anyja hívta fel azzal, hogy két rendőr jött hozzájuk. A hatósági emberek, az érintettet munkahelyén személyesen felkeresve, közölték: arra kaptak parancsot, hogy kérjék meg: csavarja lejjebb a hangerőt, mert Twitter-üzenetei „lázító” hangvételűek.
A tudósítás alapján Jongeneel nem kifejezett náci szöveggel uszított: egyszerűen kifejezte egyetnemértését, hogy városába 250 menedékkérőt terveznek elhelyezni.
Ez nem volt elszigetelt eset, tavaly októberben például Leeuwardenben húsz, hasonló betelepítési projekt ellen tiltakozó személyt keresett fel a rendőrség, de más városokban is előfordult hatósági közbeavatkozás.
Az NRC Handelsbladnak a rendőrség szóvivője elismerte, tíz hírszerző „digitális detektív” csoportjuk van, amelyek valós időben követik a Twitter és a Facebook forgalmát.
(valasz)
Nyugat-Európa most rugdossa maga alól ki a sámlit. Csakhogy előtte már nyakába tette a hurkot, és megfeszítette a kötelet!