Katalónia regionális parlamentje elfogadott egy határozatot, ami kinyilvánítja a régió elszakadását Spanyolországtól, és kimondja a független katalán köztársaság megalapítását.

A dokumentum – melyet a képviselők abszolút többsége megszavazott – deklarálja, hogy a parlament megkezdi a független államiság kialakításának folyamatát, amit a következő 18 hónap alatt fognak véghez vinni. A dokumentum indoklásában szerepel, hogy az országgyűlési választásokat megelőzően a függetlenségpárti erők elsődleges kampányüzenete volt az elszakadási folyamat megkezdése, és a független köztársaság felépítése, a kampány során világossá tették, hogy a választási győzelmet egy sikeres függetlenségpárti referendumnak fogják tekinteni, melynek során a lakosság többsége igent mondott a Spanyolországtól elszakadásra.

A dokumentum megszavazásakor mindössze tíz politikus voksolt nemmel – az elszakadást ellenzők aránya nem haladja meg a hét százalékot. A független Katalónia létrehozását egy néhány százalékos kisebbség mellett a spanyol kormány ellenzi. Mario Rajoy miniszterelnök már illegálisnak nyilvánította az elszakadási folyamat megkezdését. 2014-ben a spanyol kormány nem engedélyezte a függetlenségi referendum megtartását. Mivel nem volt más lehetőség a demokratikus döntéshozatalra, Katalónia lakossága számára az elszakadás elsődleges kampányüzenetté vált.


http://www.hidfo.ru/2015/11/katalonia-kinyilvanitotta-fuggetlenseget-spanyolorszagtol/